De Gulden: Cryptocurrency van eigen bodem

Ik heb mijzelf de afgelopen dagen flink verdiept in de zogenoemde ‘cryptocurrency’. Bij de term cryptocurrency zullen de meeste mensen direct denken aan Bitcoin, simpelweg omdat Bitcoin de eerste cryptocurrency was die bekend werd en redelijk geaccepteerd werd door het publiek. Cryptocurrency en de bijbehorende ‘blockchain’ technologie zijn echter zo ontzettend veel meer dan Bitcoin alleen. Er zijn inmiddels tientallen cryptocurrency initiatieven waarin gehandeld kan worden en blockchain initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Ik richt mij in dit artikel specifiek op een initiatief van Nederlandse bodem, de Gulden.

De Gulden is in april 2014 geboren en is een Nederlands project ontwikkeld door Rijk Plasman. De Gulden is dus een cryptocurrency van eigen bodem, en is wereldwijd te gebruiken als betaalmiddel. Een gecentraliseerd betaalmiddel, zonder tussenkomst van derden zoals banken, de overheid, notarissen, accountants en anderen die profiteren van jouw geld. De Gulden beheer je zelf via de Gulden ‘wallet’. Deze digitale portemonnee draait op alle besturingssystemen en is ook te gebruiken als app op je smartphone. Meer informatie over de Gulden vind je op de officiële website van de Gulden en op deze website met nieuws over de Gulden.

Om uit te leggen hoe cryptocurrency en de blockchain technologie technisch werken moet je redelijk wat kennis van deze materie hebben. Die kennis heb ik nog niet, wel heb ik een redelijk goede Nederlandstalige uitleg van deze technologie gevonden op YouTube, wat in 6 minuten de belangrijkste kenmerken en de werking opsomt en uitlegt op een manier die redelijk te begrijpen valt.

Een belangrijk aspect wat men in deze uitleg vergeet is de privacy kant van de blockchain technologie. Ja de blockchain is transparant en gedecentraliseerd, wat wil zeggen dat een ieder die deel uitmaakt van deze blockchain in principe inzage heeft in alle transacties die gedaan worden met een bepaalde blockchain cryptocurrency. Dit maakt het systeem onder andere fraudebestendig. Wat de video echter vergeet te vertellen is dat al deze transacties anoniem plaatsvinden. De privacy van de gebruikers blijft dus ten alle tijden gewaarborgd.

Ik weet ook dat binnen de ‘wakkere’ wereld van de complotmedia nogal allergisch wordt gereageerd op cryptocurrency en AI (kunstmatige intelligentie) in zijn algemeen. En dat is iets wat ik niet begrijp. Binnen deze complotmedia wereld zijn de bankiers en de overheid (meestal terecht) het kwaad in de wereld. Maar als er dan initiatieven gelanceerd worden om zonder die banken en de overheid een onderling betaalsysteem te creëren dan is dat ook weer niet goed. Want het is AI… Diezelfde AI zorgt er trouwens voor dat je dit artikel leest en dat je eventueel hatelijke reacties op dit artikel kunnen verschijnen. De meeste mensen die allergisch reageren op alles wat met AI te maken heeft maken zelf bijna de gehele dag gebruik van diezelfde AI. We hebben allemaal gekozen (vanuit een hoger/dieper aspect van onszelf) om de wereld waarin we leven te ervaren. AI is met een opmars bezig, een voorlopig niet te stoppen opmars. Een fase waar we met z’n allen hier op Aarde doorheen moeten gaan. Er tegen strijden heeft geen enkel nut, het negeren evenmin. Het is wat het is, en het is er niet voor niets, wij wilden dit allemaal zelf ervaren anders waren we op dit moment niet op deze planeet. Ik zeg niet dat je geheel moet opgaan in technologie en AI, dat is een ander uiterste wat leidt tot de transhumanistische ‘droom’ van de technocratie. Voor mij zelf is het bij zoals bijna alles zo dat ik alles wat met AI te maken heeft zoveel mogelijk probeer te omarmen. Ik probeer er op een voor mij positieve manier gebruik van te maken. Ik laat mij er dus niet door misbruiken, maar probeer er op een goede manier gebruik van te maken zodat AI mij dient in plaats van dat ik AI dien. En dat geldt dus zeker ook voor cryptocurrency en de blockchain technologie.

Cryptocurrency staat eigenlijk nog steeds aan het begin van wat het allemaal in de toekomst voor ons gaat betekenen. Bitcoin is nu nog steeds de allerbekendste cryptocurrency. Ik heb Bitcoin nooit echt serieus genomen moet ik eerlijk bekennen. Toen Bitcoin pak ‘m beet 10 jaar terug geïntroduceerd werd nam ik het niet serieus, nadat Bitcoin steeds meer waard werd en daarna keihard onderuit ging nam ik het nog steeds niet serieus. Nu Bitcoin niet meer weg te denken is uit onze wereld en op dit moment van schrijven weer bijna 4000 euro per Bitcoin waard is neem ik het echter wel serieus, als een digitaal goud neem ik het serieus, ik neem het nog steeds niet serieus als toekomstig wereldwijd betaalmiddel wat de huidige betaalmiddelen zal vervangen. Voor dat laatste is Bitcoin namelijk niet geschikt want Bitcoin heeft een flink aantal tekortkomingen die niet meer gerepareerd kunnen worden. Een voorbeeld: Bitcoin kan per seconde 78 transacties tegelijk doen. In Nederland alleen al vinden per seconde 120 PIN betalingen plaats. Bitcoin is bedacht door iemand die zich Satoshi Nakamoto noemde maar die niemand persoonlijk kent en waar ook nooit iemand meer wat van gehoord heeft. De Bitcoin community is geen community die graag de technologie van Bitcoin wil verbeteren en dus wil veranderen. Bitcoin is namelijk het digitale goud. Mensen bezitten vooral Bitcoins om winst te kunnen maken door de koersschommelingen. De Bitcoin technologie is eigenlijk al zwaar verouderd en achterhaald als je het vergelijkt met een flink aantal nieuwere cryptocurrency op de markt. Bitcoin is niet echt gebruiksvriendelijk en heeft naast lange transactie wachttijden ook te maken met steeds hoger wordende transactie kosten. Andere cryptocurrency, zoals in dit voorbeeld de Gulden (NLG) hebben daar veel minder last van. De transactie kosten van de Gulden zijn op dit moment 0,01 Gulden per transactie, wat bij de huidige koers van de Gulden neerkomt op 0,1 cent per transactie. Zet dat bijvoorbeeld af tegen PIN of iDeal betalingen die (uit mijn hoofd) ergens rond de 30 cent per transactie liggen en je hebt meteen een groot voordeel van betalen met de Gulden te pakken. De Gulden heeft een actieve community die de Gulden als betaalmiddel willen verbeteren en de Gulden heeft met Rijk Plasman en zijn team van ontwikkelaars aanspreekpunten die (in tegenstelling tot Bitcoin) wel aanspreekbaar zijn en open staan voor verbeteringen/veranderingen aan de Gulden.

Een cryptocurrency heeft alleen kans van slagen als het als betaalmiddel door bedrijven breed wordt geaccepteerd. Er zijn inmiddels meer dan 100 Nederlandse bedrijven die de Gulden als betaalmiddel accepteren. Vorige week kwam daar bijvoorbeeld deonlinedrogist.nl bij, dit is de grootste en bekendste online drogist van Nederland. En zo komen er bijna dagelijks nieuwe bedrijven bij die de Gulden als betaalmiddel accepteren. De Gulden kan daarnaast ook bij alle bedrijven die nu al de Bitcoin als betaalmiddel accepteren gebruikt worden als betaalmiddel. De Gulden heeft met nocks.co een eigen Gulden betaalprovider waar je makkelijk Euro’s voor Guldens kan inwisselen en vise versa. Er zijn inmiddels meer dan 60 duizend mensen die over Guldens beschikken. En ik ben daar inmiddels eentje van. Mensen die eventueel een donatie voor deze website willen doen hebben vanaf nu de mogelijkheid om dit in Guldens te doen.

Bitcoin zie ik als het digitale goud, omdat Bitcoin schaars is en omdat Bitcoin vooral gebruikt wordt om door koersschommelingen geld te kunnen verdienen. Betalen met Bitcoin zie ik echter niet wereldwijd mainstream gebeuren, vanwege alle tekortkomingen die de Bitcoin heeft (lees dit artikel voor meer informatie daar over). De Gulden kan wel wereldwijd uitgroeien tot één van de cryptocurrency die wel als mainstream betaalmiddel gebruikt kunnen gaan worden. Natuurlijk kan de Gulden veel meer waard worden dan de 0,11 dollar die de Gulden op dit moment waard is. Dus investeren in de Gulden kan wat dat betreft ook zijn voordelen hebben. Sowieso raad ik mensen aan om als ze geld over hebben dit te investeren in cryptocurrency. Cryptocurrency zullen niet verdwijnen namelijk, sterker nog: cryptocurrency zullen steeds beter worden en steeds meer maatschappelijk geaccepteerd worden in het tijdperk der AI. Er zijn talloze nieuwe cryptocurrency en blockchain initiatieven, het geld aspect is maar een klein gedeelte van alles wat met deze technologie mogelijk is. Een gedecentraliseerd internet bijvoorbeeld, hier zijn talloze nieuwe en ook wat oudere blockchain initiatieven mee bezig. Elke cryptocurrency heeft zijn eigen specifieke ‘dromen’ en doelen. De wereld van de cryptocurrency is een zeer mooie en interessante wereld vol nieuwe mogelijkheden die gebruik maken van de blockchain technologie. En we staan nog steeds aan het begin van al die ontwikkelingen. Investeren in een cryptocurrency die past bij jouw idealen kan zeker lonen, omdat de koers van deze cryptocurrency afhankelijk zijn van de vraag en het aanbod in zo’n cryptocurrency. Als je bijvoorbeeld 10 jaar terug toen de koers van Bitcoin nog onder de dollar lag voor 50 euro aan Bitcoins had geïnvesteerd dan was je nu zowat miljonair geweest. En daar is niets mis mee als je het mij vraagt. Nu lopen we te klagen en te bitchen dat die kleine groep elites enorme winsten maken met het huidige geldsysteem over onze ruggen, en dat het ‘a big club is maar dat wij daar niet bij horen’. Dat klopt. Wat nou als wij zelf straks bij die ‘cryptocurrency club’ horen die vroeg genoeg ingestapt zijn om tot die club te behoren? Het kan allemaal, de mogelijkheden zijn haast onbeperkt. Of de Gulden in de toekomst koersen haalt die in de buurt komen van de Bitcoin weet ik niet, ik verwacht het niet ecjt, die rol zie ik weggelegd voor andere cryptocurrency die momenteel nog in ontwikkeling zijn en waarover je op de verschillende YouTube kanalen die aan dit onderwerp zijn geweid meer dan genoeg informatie kan vinden. Ik zie de Gulden vooral als een nieuw betaalmiddel wat de banken, de overheid en al die andere grootgraaiers buitenspel kan zetten. Een ‘nieuw’ betaalmiddel waarover we zelf de controle hebben en waarin niemand buiten ons inzage in heeft of aan kan komen. Op de eerder in dit artikel gelinkte websites over de Gulden kan je veel meer informatie vinden. Het gebruik van de Gulden is gemakkelijk, je download de Gulden ‘wallet’, je installeert deze op je telefoon en/of computer, je krijgt een ontvangadres via deze wallet en mensen of bedrijven kunnen dan Guldens naar je overmaken door dat adres wat je Gulden wallet genereert te gebruiken. Via de Gulden wallet kan je trouwens ook betalingen doen naar IBAN rekeningnummers met je Guldens, en zo zijn er nog heel veel meer positieve zaken op te noemen die je eventueel over de streep kunnen trekken om ook de Gulden te gaan gebruiken. Ik ben zeer positief in ieder geval over deze Gulden, en over een flink aantal andere cryptocurrency. Mensen wiens interesse gewekt is raad ik aan om zichzelf ook eens te verdiepen in deze redelijk nieuwe wereld van de cryptocurrency, er is meer dan genoeg informatie te vinden over dit onderwerp op het internet, en volg daarin je gevoel zou ik als tip willen meegeven, want praatjesmakers zijn er ook meer dan genoeg.

Een van die praatjesmakers is wellicht Sven Hulleman. Ik kreeg gisteren van iemand een video toegestuurd van WeAreChange Rotterdam, die ik hieronder zal plaatsen. Deze video is vorige week dinsdag tijdens prinsjesdag gemaakt tijdens de ‘introductie’ van de Gulden door Sven Hulleman en is een vervolg op deze video waarin Sven Hulleman promotie maakt voor de Gulden. Er wordt net gedaan alsof Sven de bedenker is van de Gulden. Maar dat is niet waar, of ik heb iets gemist.. Want zoals eerder beschreven in dit artikel is de Gulden al in april van 2014 geïntroduceerd en is de Gulden een project van Rijk Plasman en zijn team van ontwikkelaars. Niet van Sven Hulleman. Al vind ik Sven wel een vermakelijk mannetje, hij speelt de rol van gecontroleerde oppositie meer dan goed als je het mij vraagt. Ik ken Sven verder niet, mijn gevoel zegt mij dat hij een agenda bedient en een rol speelt in het geheel, ik vertrouw hem in ieder geval niet. Het lijkt erop dat ook hij dollartekens in zijn ogen heeft en mee wil liften op de Gulden. Waarschijnlijk heeft hij flink geïnvesteerd in de Gulden. En hoopt hij door stunts zoals de zogenaamde introductie van de Gulden op prinsjesdag dat meer mensen gaan investeren in de Gulden zodat de koerst hoger wordt en Sven’s Guldens dus meer waard worden. Maar dat is speculeren, ik wil Sven niet meteen neerzetten als iemand die een rol in het grote spel van verdeel en heerst speelt, ook omdat ik Sven wel heel erg vermakelijk vind. Ik snap alleen niet waarom Sven doet alsof hij de Gulden aan het introduceren is terwijl de Gulden al 3 en half jaar geleden geïntroduceerd is, en daarbij roept dat iedereen zijn eigen Guldens kan uitprinten met een selfie portret van de eigenaar van de Guldens erop, en daarbij gratis Guldens gaat lopen uitdelen aan geïnteresseerden tijdens prinsjesdag… Aan de andere kant leveren zulke PR acties wel flink wat aandacht op voor de Gulden, dus heel veel kwaad kan het allemaal volgens mij niet doen.

Het mooie (of lelijke) aan onderstaande video is de rol van de politie. Ik zag op het NOS journaal vorige week dinsdag een paar seconden waarin de NOS beelden liet zien van een groep mensen die omsingeld werden door de politie. Ik zag zo snel niet waarom ze de groep omsingeld hadden. Ik zag geen agressieve types namelijk. Ik zag rustige mensen die door een overvloed aan mannen en vrouwen met de pet werden omsingeld zonder dat de NOS vertelde waar het om ging. De video hieronder van WeAreChange laat zien waarom deze omsingeling van de politie plaatsvond. Het was de groep mensen die naar Sven kwamen luisteren die de Gulden ‘introduceerde’. WeAreChange maakte een prachtige reportage hiervan waarin voor eens en voor altijd duidelijk wordt dat we in een verrot systeem leven en dat politiemensen regelvolgers zijn die zonder te vragen waarom doen wat ze opgedragen worden. Sven’s rol is zoals gezegd vermakelijk in het geheel. Mocht dit alles geen vooropgezet plan zijn dan laat het zien hoe bang ‘men’ (lees: de elite) is voor cryptocurrency. Mocht het wel een vooropgezet plan zijn dan mist het volgens mij ook zijn doel, want heel veel mensen die voor prinsjesdag nog niet van de Gulden gehoord hadden hebben daar nu inmiddels wel van gehoord door deze politie actie.

Al met al voel ik dat cryptocurrency zoals de Gulden de toekomst hebben. Niet als einddoel van het mens zijn, maar meer als tussenfase. De mogelijkheden van deze cryptocurrency en bijbehorende blockchain technologie maken de ‘heersende klasse’ angstig omdat het hun monopolie posities in gevaar brengt en aantast. En dat kan ik enkel toejuichen.

Micky van Leeuwen

25-9-2017

11 maanden ago

11 Comments

 1. Gulden lijkt mij meer reeel dan de bitcoin omdat deze zodanig uit zijn jasje groeit, dat je bitcoin alleen nog maar omlaag kan(verlies)
  De waarde, die je inzet moet gewoon hetzelfde blijven, schommelingen maak je onzeker?

  1. Ik zou voordat ik een mening zou vormen eerst zelf eens wat meer onderzoek doen/jezelf erin verdiepen.

   De Bitcoin is sinds jouw reactie 400 dollar in waarde gestegen namelijk, dus hoezo allen maar naar beneden gaan/verlies maken…. 😉

   1. Helemaal ongelijk heeft hij niet als je op langere termijn naar kijkt..

    Stel: Een deel van een cryptomunt netwerk word gekraakt/gehacked door bijvoorbeeld Chinezen die er toch al een hekel aan hebben en besluiten de munt te manipuleren en de munt is niet meer gedecentraliseerd. want hij kan de cryptocode uitgeven en opvangen.

    Die persoon kan dan namelijk alle bitcoins minen en zal altijd de eerste zijn die de code kraakt. Daardoor kan hij ook bepalen welke informatie er aan een nieuwe code voor het minen van een coin wordt toegevoegd en kan hij dezelfde bitcoin eigenlijk twee keer uitgeven. Relatief nieuwe en onbekende digitale valuta zijn ook kwetsbaar voor zogeheten Pump and Dump-schemes. Het idee is simpel, je bedenkt een digitale valuta, investeert er in, zorgt ervoor dat het een goed imago krijgt, de waarde stijgt en vervolgens verkoop je een hoop ‘coins’. Tel uit je winst. Met digitale valuta is dat mogelijk omdat het minen van een digitale valuta in het begin erg makkelijk is. In korte tijd kunnen er dan veel ‘coins’ gemined worden door de bedenker en enkele mensen die er vroeg genoeg bij zijn. Instabiel Hetzelfde wordt overigens gezegd over de bitcoin.

    Ook creëer je een bubble met de bitcoin zoals de huizen/hypothekenmarkt die gecrashed. De vraag is zoveel groter geworden dan het aanbod wat heel erg laag is en dat zorgt voor instabiliteit van de munt waardoor het heel snel de andere kant op kan gaan en de munt in enkele maanden met 50% naar beneden kan knallen…

    Ik zeg niet dat ik niks zie in crypo currency maar wees wel degelijk bewust van de gevaren op financieel gebied, achter geld staat gevoel en vertrouwen valt die weg dan de munt/currency ook. Digitaal of niet zo werkt de markt.

    Maar aan de andere kant zal ik wel blij zijn als de ‘elite’ geen geld meer kan verdienen over onze rug.
    Tja een wereld van dualiteit, daar wonen we…

    1. Het is niet te hacken. Of je moet alle miljoenen computer, tablets en smartphones en andere devices tegelijk hacken of zo, lijkt mij onmogelijk, en de experts zeggen ook dat het onmogelijk is. Dat is het voordeel van decentralisatie.

     Qua pump en dump heb je gelijk. Daarom is het ook verstandig om je eerst heel erg goed te verdiepen en te laten informeren als je wil investeren in een nieuwe cryptocurrency, want inderdaad er zijn van zulke cryptocurrency die precies daarvoor opgericht zijn om wat jij beschrijft. Maar het gaat zoals geschreven niet alleen over het geld/de coins/de cryptocurrency. Het is velen malen meer dan dat wat gedaan kan worden met blockchain technologie. Ik hoor vaak mensen zonder verstand van zaken praten dat cryptocurrency geen waarde vertegenwoordigt. Dat is inderdaad misschien zo met de Bitcoin, maar nieuwe projecten draaien allemaal om nieuwe nog niet bestaande blockchain technologieën, de coins vertegenwoordigen de waarde die men geeft aan die technologieën. Net als geld ooit iets te maken had met goud 🙂

     Ik heb het in bovenstaand artikel niet over bitcoins, ik ben ook geen fan van bitcoins, die koers is enorm makkelijk te beïnvloeden dat is vorige week nog gebeurd toen een grote bank eerst vertelde dat de bitcoin nep is en altijd nep zal blijven, de koersen daalden daarop, en twee dagen later toen de koers enorm gezakt was kocht die zelfde grote bank voor tientallen miljoenen aan bitcoins waardoor de koers weer omhoog schoot. Dat hou je voorlopig. Dat gebeurd ook op de ‘normale’ beurs. Maar zoals eerder beschreven is de technologie achter bitcoin gebrekkig, en dat zal niet opgelost worden. Ik heb inmiddels tientallen andere cryptocurrency en/of blockchain projecten gezien en daar straalt enorm veel potentie vanaf. Mensen focussen zich constant op Bitcoin. Zou ik niet doen, want dat is geen goede graadmeter voor de gehele markt. Ik heb meer dan voldoende ICT kennis en ervaring met de beperkingen van het gecentraliseerde internet wat we nu hebben om te weten dat deze nieuwe projecten baanbrekend in potentie zijn, en de munten die daarbij uitgegeven worden vertegenwoordigen die waarde. Alle reden dus om het serieus te nemen, vooral op die langere termijn.

     1. Dat je het niet over bitcoin’s had was wel duidelijk, ik ikzelf kan niet om het feit dat het erg op elkaar lijkt. Voor de exacte details van de verschillen en overeenkomsten zal ik vandaag of morgen er eens induiken, maar ik ben nog al druk met mijn hobby als Diesel Manager 😉 het is nog maar Donderdag en ik zit al op 55u.
      Ik neem het wel serieus maar ben ik ben ook voorzichtig.
      Zolang er geen Free energy of baanbrekende zaken voor de wereld op crypto technologieen heeft zal de olie en energiemarkt blijven bestaan die de huidige geldsysteem 1ste viool spelen zullen de cryptomunten altijd de 2de viool spelen.
      Ik doe wat ik altijd doe, kijk rustig de kat uit de boom.

 2. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier wel een verhoogde hartslag van kreeg. En die gaat niet naar beneden als je voor de “aardigheid” nog een paar filmpjes over Overheidsgeweld bekijkt.
  Bedankt voor de informatie Mickey.

 3. Bij crypto currency hoef je tenminste niet voor elke 100,000 een aparte rekening te openen, omdat DNB maar tot 100,000 afdekt op je spaarrekening.

  Een betere wereld zou zijn als geld gewoon niet meer bestond, maar dat iedereen een basisleven had (dus nog net even iets meer dan een basisinkomen). Een van de themas in de oude Star Trek series: Werken is een privilege, en je werkt hard omdat je hogerop wil komen voor persoonlijke ontwikkeling en het helpen van de medemens. (niet helemaal ondenkelijk op Aarde vanwege robotisering)

  Crypto currency is in de kern net als het huidige systeem: een pyramide spel. Alleen is het voor de ECB en FED legaal om geld te creëeren, waardoor het legitiem lijkt, maar het eigenlijk helemaal niet is. Natuurlijk zijn er verschillen, het aantal BTC is gelimiteerd, en steeds moeilijker te minen, maar je kunt ze fractionaliseren. De massa die laat instapt betaalt de prijs, het is een pyramide.

  De wereld met een basisinkomen klinkt aardig, maar feitelijk is het subsidie voor de bedrijven. Omdat je al genoeg hebt om van te leven, kunnen de salarissen omlaag.

  Tenslotte:
  http://coinivore.com/2017/09/27/ecb-president-admits-central-banks-no-power-regulate-bitcoin-outside-jurisdiction/

  (goed voor de koers)

 4. Het gevaarlijke aan de overstap richting digitaal geld lijkt mij het loslaten van het tastbare geld , crypto currency is inderdaad ook een weg om macht te decentraliseren.
  Maar als men zo dadelijk het www zo organiseerd dat jij alleen maar met een irisscan e.d. je computer op kan ter indentifcatie heeft de staat via je ISP zo een blokkade geregeld en zit je nog in een digitale gevangenis, maar dat is mijn gedachte bij het loslaten van cashgeld t.o.v. digitaal geld. Overigens wel een prima artikel!

 5. Zelfs dan kan je ook iemand anders voor je de computer op laten gaan en het geld laten uitgeven.

  Het is een goede anonieme vorm van geld opslaan. En dat wil je want tijdens de crisis van de jaren 30 had je hyperinflatie en werd je geld waardeloos en vorderde de overheid al je goud vanaf wat 2 duizend euro zou zijn in deze tijd. Goud is geregistreerd als je het koopt of verkoopt.
  Bitcoin is volledig anoniem, maar alleen zolang je niet via je bank euros omwisseld in bitcoin en naar je wallet verstuurd. Dan zou er wel een lampje gaan branden, en zullen ze bij de exchanger gegevens opvragen.

  Als jij maar niet omwisseld naar giraal geld maar naar cash of met je bitcoin spullen koopt als dat ooit een redelijke optie wordt, dan blijft je vermogen anoniem. maar goed bij grote aankopen moet steeds meer aangetoont worden waar het geld vandaan komt, dus dan kan je alsnog niets kopen behalve zwart.

  Eerlijk gezegd denk ik dat er zeker wel partijen zijn (goldman sachs etc.) die geintereseerd zijn in de effecten die allerlei monetaire situaties zoals crisissen hebben op bitcoin. Ik weet zeker dat zij er al massa’s hebben. Het lijkt mij totaal niet ondenkbaar dat zij een meerderheid van het systeem in handen krijgen wanneer ze willen, en dan met de bitcoin gaan doen wat ze willen. Google was ook ooit onafhankelijk.

  Laten crashen, de regels veranderen zoals het max aantal bitcoin, de anonimiteit… dit kan allemaal als je de meerderheid van het netwerk bezit.
  Misschien ook besluiten ze inderdaad dat bitcoin the way to go wordt, en zorgen ze dat cash geld kapot gereguleerd wordt of tot as gehyperinflateerd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *