Er was eens.. (column)

Er was eens een land hier ver vandaan. In dit land leek de tijd stil te hebben gestaan. De Middeleeuwen lagen al honderden jaren in het verleden. Toch hechtte de adel in dit land nog steeds aan die Middeleeuwen. De horigen die het land van hun kasteelheren bewoonden bleven al die honderden jaren braaf en zonder morren hun werk doen voor de adel. De koning keek vanuit zijn cockpit toe en zag dat alles onder controle was. De koning gaf zijn lakeien de opdracht om zijn glazen koets uit de stalling te halen. De koning zijn lakeien poetsten de glazen koets van de koning dusdanig op dat deze begon te glimmen. De koning glom mee uit pure blijdschap. Hij had zojuist de maandelijkse afdracht van zijn horigen gestort gekregen in zijn spaarpot. En het mooie was dat de koning daar helemaal niets voor had hoeven te doen.

De koning en de andere mensen met blauw bloed hadden het in dit land voor elkaar gekregen om mind control te laten werken in het voordeel van deze adellijken. De adellijken werden almaar rijker en de horigen werden almaar armer. En er was haast geen horige te vinden die dat oneerlijke mechanisme leek door te hebben. De koning reed elk jaar in zijn gouden of glazen koets langs het volk, hij liet zijn vrouw vriendelijk lachen naar het volk, zwaaide zelf wat, en las vervolgens in het bijzijn van de adellijken zijn troonrede voor. De koning las dan een soort sprookje voor met deftige woorden en mixte tussen die deftige woorden wat woorden die zijn volk graag gebruikten. Zo dacht het volk dat de koning één van hen was. De koning zijn troonrede was meestal opbeurend, de woorden en de zinnen die de koning schijnbaar uit zijn hoofd opdreunde werkten als hypnose voor het volk. Ze geloofden hun koning. Hij had immers vaak genoeg mee getreurd met het volk als er weer eens iets naars gebeurde in het land. Ze hadden geen enkele reden om te twijfelen aan hetgeen de koning vertelde. De koning was in hun ogen immers altijd, al woonde hij in een groot en duur paleis en kreeg hij miljoenen dukaten gratis per jaar van het volk, een man van het volk gebleven.

De horigen van het land pachtten allemaal een stuk land van de koning. Zodoende dachten al deze horigen dat ze een stukje land of een huis bezaten. De horigen werkten hard en droegen zonder te mopperen elke maand een gedeelte van de door hen verdiende dukaten af aan de organisatie die voor de koning dukaten inzamelden. In ruil voor de schijnveiligheid die de koning zijn horigen bood kregen de horigen van de koning geen brood maar wel spelen. Het volk van dit land was verzot op spelen. Het maakte het volk daarbij geen moer uit om welk spel het ging, als de gladiatoren die namens het land uitkwamen het maar goed deden dan juichte het volk eendrachtig en massaal mee en werden de straten van de arbeiderswijken van het koninkrijk versierd in de kleuren van de koning. De koning en de adellijken moesten wel steeds meer spelen verzinnen waar de gladiatoren die voor het land uitkwamen goed in waren. Het bleek namelijk dat het volk het beste te controleren en af te leiden was ten tijden van spelen die door de koning en de adellijken het meest werden gepromoot. Ook al ging het om rijden op ijs met stukken staal onder je sandalen of dronken op een podium met pijltjes in een stierenoog gooien, het volk vond het geweldig en het volk juichte mee.

De koning en de adellijken deden net alsof het volk inspraak had. Ze verdeelden adellijken in verschillende partijen, en deden net alsof elke partij een andere bevolkingsgroep vertegenwoordigde. Het volk mocht stemmen op elke partij die ze maar wilden, het volk mocht desnoods lid worden van elke partij die ze maar wilden, maar het volk kon nooit in het parlement van de koning gekozen worden. Zitting nemen in het parlement van de koning was alleen voorbestemd voor diegenen die net als de koning ook van adel waren. Democratie noemde de koning dat. In feite was democratie in dit land een wassen neus. De koning en de adellijken speelden de baas, en het volk moest hard werken voor deze adellijken en elke maand een groot gedeelte van hun zuurverdiende dukaten afstaan aan diezelfde adellijken, dat was de werkelijkheid.

Alles liep gesmeerd in dit land hier ver vandaan. Maar zoals in elk sprookje maakten de bad guys stomme fouten. Gulzigheid, hebzucht, jaloezie, en verslavingen aan opiaten zorgden ervoor dat de koning en de adellijken steeds meer wilden afpakken van het volk. De horigen moesten steeds harder werken en steeds meer afstaan aan de koning en de adellijken. Want de koning en de adellijken leken nooit genoeg te hebben, ze wilden steeds meer en meer dukaten van het volk, en in ruil voor die dukaten stelden deze adellijken steeds minder diensten beschikbaar. Waar het in het land eerst bijvoorbeeld normaal was om zo goed als voor niets geholpen te worden door een dokter als men ziek werd, werd er opeens een eigen bijdrage gevraagd aan het volk. Het volk moest dik bijbetalen als het volk ziek werd. Het volk moest ook steeds meer dukaten per maand betalen voor door de adellijken bedachte problemen. De koning en de adellijken bedachten deze problemen om nog meer dukaten te kunnen eisen en dus te kunnen innen van het volk. Zo was het opeens normaal in dit land geworden dat de horigen moesten betalen voor de lucht die men inademde. Het pachten van een stukje land of een stukje beton werd ook steeds kostbaarder voor de horigen. De adellijken verhoogden de pachtprijzen en creëerden kunstmatige bubbels in de schatkist van de koning.

Het volk kwam nog steeds niet massaal in opstand. Men voelde zich nog steeds verwant met de koning en de adellijken. Er waren af en toe wel wat mensen die in opstand kwamen tegen het gevoerde beleid van de koning en de adellijken, maar die mensen werden door de rest van de horigen weggehoond met luid gelach en gejoel. Waarom zouden deze trouwe horigen twijfelen aan de intenties van hun koning en zijn adellijken? Als er een beroemd jongetje van 6 doodging in het land aan een zeldzame ziekte, dan stond de koning met zijn vrouw vooraan om met krokodillentranen de meute in te palmen. Mensen die tegen de gevestigde orde in gingen hoefden niet eens door de koning en de adellijken gestraft te worden. Het volk deed wat dat betreft het werk braaf voor deze gevestigde orde. Het motto van het land luidde dan ook ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.

Het verhaal van dit land hier ver vandaan is nog lang niet afgelopen, het spreekwoordelijke boek is nog lang niet uit. De koning en de adellijken hebben hun tirannie nog redelijk onder controle. De massa twijfelt nog steeds geenszins aan de intenties van de koning en zijn adellijken. Wel heeft de koning steeds meer fictieve vijanden gecreëerd om het volk in toom te houden. Zelf gecreëerde fictieve vijanden zouden, zo vertelden de adellijken het volk, het gemunt hebben op de vrijheid van de inwoners van dit land. Deze boze fictieve indringers moesten gestopt worden zo luidde de boodschap van de koning en de adellijken. De vrijheid die al niet echt bestond in dit land kon enkel gewaarborgd blijven door die vrijheid die eigenlijk al niet eens bestond nog verder te beperken. Zodoende bleef het volk vrij in hun hoofd maar niet in hun hart. Het volk geloofde in vrijheid, maar de werkelijkheid was bitter en zuur. Vrijheid betekent momenteel in dit land hier ver vandaan dat de horigen steeds langer door moeten werken voor de koning en de adellijken. Deze horigen geloven de koning en de adellijken nog steeds en werken net zo lang door tot ze er dood bij neervallen en/of in een rolstoel terecht komen. Dit doen deze horigen omdat ze denken dat dat de enige juiste oplossing is voor de problemen die de koning en zijn adellijken door hun eigen hebzucht hebben gecreëerd in dit land.

Je hoort niet veel verhalen uit dit land hier ver vandaan. Heel af en toe schrijft één van de hofnarren een verhaaltje over dit land en vertelt dit verhaaltje aan de raven in de boom in zijn tuin, in de ijdele hoop dat de raven zijn boodschap verspreiden over diegenen die zijn boodschap willen en dus kunnen horen. Deze hofnar houdt hoop voor dat land en haar bevolking hier ver vandaan..

Micky van Leeuwen

18-7-2017

21 Responses to Er was eens.. (column)

 1. Margie schreef:

  Fantastisch!!!

 2. Monique schreef:

  Het is eigenlijk een kwestie van logisch nadenken dit hele gebeuren hier op aarde. Ik verbaas me nog elke dag over reacties die mensen soms plaatsen op b.v FB. Mensen die ik echt hoog inschat hoor ik dingen zeggen waar mijn oren van klapperen. Waarom is het zo moeilijk om te geloven voor velen dat we al duizenden jaren voorgelogen worden? Waarom zo’n vertrouwen in b.v de wetenschap en zo weinig in onszelf? Waarom wordt mijn intuitie lager gewaardeerd dan het brein van mensen die hiervoor “geleerd” hebben? Het is allemaal zo duidelijk, zo in everyone’s face dus waarom, waarom, waarom? Ik kan mijn haren soms wel uit mijn kop trekken van frustratie. En dan moet ik ineens weer denken aan b.v de tip van George Kavasillas, monitor je gedachten en blijf bij jezelf. Inderdaad maar soms wel echt verdomde lastig grrrr..

  • math schreef:

   Het is het oude verhaal van de Keizer zonder kleren. Cognitieve dissonantie, volksziekte nummer een. Men accepteert de liever de comfortabele leugen, dan zich te confronteren met de harde waarheid. Ik las onlangs nog een mooie citaat van Loesje : “je moet de waarheid niet verwarren met de mening van de meerderheid”.

  • Elisabeth schreef:

   Hee Monique,

   Probeer eens: ‘waarvoor, waarvoor, waarvoor?’

 3. Ikke schreef:

  BAM one hundred and eighty….!!!!!!

 4. Gerben schreef:

  Gelukkig is dit land hier ver vandaan
  En worden wij beschermd door een mafia organisatie tegen betaling van beschermings geld
  Wat de mafia belasting noemt
  En worden daar goede dingen mee gedaan banken en soms landen redden
  JFS gekocht want anders zou dat land hier ver vandaan ons kunnen aanvallen
  En gelukkig hebben we hier betaalbare zorg Obamacare bijvoorbeeld kost wel 700 doller per maand
  Dat is hier gelukkig niet
  Ben blij dat mijn wieg hier heeft gestaan KUCH

 5. Sebas36 schreef:

  Gelukkig wel Gerben
  Ik hoorde ook dat je het land hier ver, ver vandaan gerust homo’s op straat in elkaar kan trappen en binnen 24h loop je weer op straat. Maar heb geen kritiek op de koningin of koning en ga zeker niet met kaarsjes naar de gepantserde koets gooien. Je zit dan zo ruim 300 dagen vast. Als je dan ook nog roept dat het koningshuis onrechtmatig de troon heeft betreden pas dan maar op, de bent dan gelijk schizofreen en mag je oneindig op bezoek bij dhr. Pieter de BaanC.
  Heb ik van horen zeggen.
  Gelukkig is dat land ver, ver weg…

  • Gerben schreef:

   Heb ik ook gehoord Sebas36,

   Als je daar ruzie krijgt moet je eerst naar zun geaardheid vragen
   Voor je slaat anders wordt je hoger gestraft mocht die gene perongeluk homo zijn
   Of ineens worden
   Maar dat land is hier gelukkig heel ver vandaan
   Wij leven gelukkig in een echte democratie wat betekend dat de absolute minderheid altijd zijn zin krijgt
   Bevalt het je niet kun je hier elke 4 jaar (soms zelfs vaker) op een andere partij stemmen
   En gelukkig blijft dan ook alles bij het zelfde

 6. Jos schreef:

  En wie o wie maakt dat allemaal mogelijk?

  Jos.

 7. elles schreef:

  Tja, in het land hier ver ver vandaan werd een student in elkaar geslagen en zijn mobieltje afgepakt, iemand die “te hulp” schoot met een zakdoekje voor het bloeden gaf nog een stomp op zijn neus dat hij brak, omstanders belde de politie die natuurlijk niet kwam want de koning en zijn lakeien hadden het geld opgemaakt, dus er waren geen agenten. Toen echter een homofiele man de tanden uit de mond werden geslagen kwamen de lakeien voor hen op, luid protesterend liepen zij gearmd door de stad, als home stel, ’s avonds werd er schande gesproken op alle beeldbuizen kon men hen gearmd zien lopen, en de student? Ach, het was maar een arme horige student en niet homofiel.

 8. Amilius schreef:

  Geboren in het land van ver hier vandaan.
  Getogen in het land van ver.
  Geprobeerd er ver vandaan te komen.
  Beseffen in de reis dat het wel een groot landgoed moet wezen, want na zoveel tijd en reizen is de grens van daar waar waar het anders is nog niet ontdekt.
  Wel veel over gehoord, dat wel.
  De reis door dit land heeft mij wel veel gebracht,
  met name inzicht.
  Een daarvan is dat de tourist word leeg getrokken en de reiziger bescherming geniet.
  Een tweede is dat de reiziger zich met meer van het echte land verbind en hechte vriendschappen maakt met mede reizigers en zij die het begrijpen maar niet kunnen.
  Die neem je mee in de reis, zodat als je de betere plek vind je er niet alleen aan komt, delen is de eerste kunst van het leven is mijn gevoel.
  Het leven is mooi en dit land ook, maar er zijn altijd struikrovers en distels.
  Singjatuur herkennen is daarvoor best handig.

  We zullen zien als de grens echt berijkt is.
  Behouden reis, reizigers.
  Hou vol, thuis blijvers, je word niet achtergelaten.
  Denk na tourist, voordat het leven een retour ist.

  • Amilius schreef:

   En ik heb ook gezien dat recalcitrante hofnarren niet oud worden in dit land.
   Kijk maar naar pim fortyuin.
   Maar die ging ook echt te ver voor de heerser, een beetje op de troon willen kruipen.
   Geertje is een betere, die doet wat de heerser wil.
   Aan de voet blijven en bijdehand doen.

 9. Amilius schreef:

  Deze hofnar was wel mijn volksgeloof, nu zowat een vergeten legende.

  https://youtu.be/vbcuyUVb-nY
  At your service

 10. Andre schreef:

  Gelukkig zijn er nu anti horigen opgestaan die de verworven dukaten terug gaan halen, vele horigen hebben zich al aangesloten en hun aantal is haast niet meer te tellen zoveel nullen die het getal al in zich hebben. De anti horigen verenigen zich in people’s state op een of ander groot plein wat ze een verbindings-platform noemen. De anti horigen gaan het geld terug brengen naar de horigen dat gaan ze weg halen bij de vroegere edelsmeden die de centen van de horigen in de kluisjes hebben liggen.echte smeden zijn zwaarden aan het smeden voor de anti horigen, en nu is het wachten op de grote dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *