Onthullende documentaire over het gebruik van smartphones en apps: Heb jij echt niets te verbergen?

Afgelopen week zond 3Doc de documentaire ‘Addicted to Smartphones’ uit, welke een Nederlandse voice-over heeft en voor de rest Nederlands ondertiteld is. Deze documentaire is dusdanig onthullend en bewustmakend dat ik deze graag met jullie wil delen. Je vind de documentaire onderaan dit stukje tekst.

Vandaag de dag hebben de meeste mensen een smartphones met tientallen apps daarop geïnstalleerd. Hoeveel mensen kijken voor het installeren van zo’n app naar de toestemmingen die je de app en daarbij de fabrikant van de app geeft? En wat kunnen makers van apps met de toestemmingen die de gebruikers van deze apps ze geven? De Deense makers van onderstaande documentaire geven antwoorden op al deze vragen. De documentaire draait om een zaklamp app die in opdracht van de documentaire makers gemaakt wordt door een aantal ICT studenten. De opdracht is om met de app dezelfde toestemmingen te vragen aan gebruikers als dat Facebook (de populairste app in Denemarken) ook doet met hun app.

Facebook vraagt de gebruikers om toestemming om bij onder andere foto’s, berichten em het adresboek te mogen komen. Maar Facebook vraagt daarnaast ook om toegang tot de microfoon, je locatiegegevens en de camera bijvoorbeeld. Vooral die laatste 3 komen aan bod in deze documentaire. De makers van de zaklamp app bieden deze app ter test aan aan voorbijgangers in het stadscentrum. Ze laten daarbij alles over aan de voorbijgangers, ze doen niets zelf. De voorbijgangers ‘lezen’ zelf de gebruiksvoorwaarden en installeren daarna ook zelf de app. Daarna zijn deze proefkonijnen letterlijk gezien. De appmakers beschikken over al hun gegevens en hebben toegang tot onder andere de camera en de microfoon. Daarbij gaan ze zover dat ze dus opnames maken en telefoongesprekken afluisteren en opnemen. En heel veel meer….

De documentaire is een regelrechte eyeopener, of zou dat in ieder geval moeten zijn, voor een ieder die denkt dat hij of zij niets te verbergen heeft en daarbij tientallen apps op zijn of haar telefoon geïnstalleerd heeft staan die al je gegevens in kunnen zien, deze kunnen gebruiken, verkopen en dus kunnen misbruiken. Ook daar zitten voorbeelden van hoe dat in zijn werk gaat in deze bewustmakende documentaire.

Ben jij van mening dat je toch echt niets te verbergen hebt en gebruik je een smartphone met daarop apps geïnstalleerd? Dan is deze documentaire echt iets voor jou! Voor ieder ander zal deze documentaire of schokkend zijn, of confronterend,  of een bevestiging van je paranoia zijn 😉

 

2 jaar ago

24 Comments

 1. Wat toevallig, ik was ook al onder de indruk van deze documentaire! Twee jaar terug was er een andere (vergelijkbare) documentaire uitgezonden over privacy in Nederland, Panopticon (3doc). Had hem laatst voor het eerst gezien, zeker een aanrader.

 2. Grappig dat de mainstream media nu ineens wordt geëerd om hun doeltreffende info betreffende spionage technologie via smartphones en computers. Valt het niet op dat ineens zulke programma’s plots tegelijkertijd door alle media worden opgepakt en ze ons willen laten geloven dat ze echt het beste met de kijker voor hebben. Op het zelfde moment komen er ook films uit waarbij we worden gewaarschuwd voor het gebruik van spionage technologie zoals in de film I.T. met Pierce Brosnan. Is dat toevallig? Nee, natuurlijk niet. Er wordt van hoger hand opdracht gegeven om de mensen nu te waarschuwen dat alles mogelijk is met deze spionage technologie welke ze zelf hebben geïmplementeerd. Dit omdat ze zo de mazen van de universele wet van vrije wil weten te omzijlen. Deze info programma’s zijn eenmalig puur om hun van karma te ontdoen, want ze gaan ons er vanaf nu helemaal mee inpakken, want ze hebben de experimentele fase nu achter de rug. Ze hebben ons er al kompleet afhankelijk van gemaakt dus een weg is er niet eens meer terug, dus ze kunnen makkelijk met zulke programma’s aankomen. Maar ze hebben er ons nu dan eindelijk officieel voor gewaarschuwd. Duik je nu toch met je hele ziel in de technologie dan ben je de sjaak, maar dat was je toch wel, want ze pakken je toch wel in, alleen nog even formeel ontdoen van karma, en dan kunnen ze nu geheel hun gang gaan. Zeg maar dag tegen je vrijheid… of is er toch een uitweg? Maar daar zal Micky ons vast meer over vertellen ;))

  1. As if we care…… Ik zou zeggen: ben wijs en doe iets met deze info. En anders doe je het niet en blijf je zelf hofleverancier van je eigen prive-indormatie.

  2. Dag Limon en Nada. Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Een mooie zin: info programma’s om hun van karma te ontdoen.Moet ik onthouden. Dus we geven al onbewust toestemming voor hun capriolen.Ook als je het programma Mind Fuck volgt,en de filosofie erachter snapt is het best eng. Daarom heb ik onbewust altijd een hekel aan dat soort goochelaars of programma’s. Film worden volgens mij inderdaad gebruikt om ons voor te bereiden op veranderingen die volgens een agenda moeten plaatsvinden. De Simpson’s is ook een mooi voorbeeld met voorspellende afleveringen. Nu zie je de agenda transhumanisme. Ik denk dat Micky gelijk heeft over de fase waar men ons naar toe wilt brengen. technologie in ons lichaam, zodat we verder van ons verwijderd raken. Ik ben in ieder geval op mijn hoede, ook dank zij jullie en deze site.

 3. Ik heb die hele documentaire afgekeken en sta verbijsterd. Nog veel extremer dan ik al had gedacht. Als ik me bedenk hoe ik opgroeide, relatief kort na de oorlog, en hoe de meeste mensen er van doordrongen waren dat je nooit meer in gemeente archieven mag zetten dat iemand van Joodse afkomst is.

  Als je dat even vergelijkt met wat er nu allemaal gebeurt dan kun je weinig anders concluderen dan dat we collectief krankzinnig zijn geworden. Ik heb me al eerder afgevraagd in hoeverre het nog democratisch te noemen is dat wij als bevolking zelf niet meer beslissen over welke ontwikkelingen we willen toelaten en welke niet, maar dat het gigantische bedrijfsleven dat alleenrecht in praktijk blijkt te hebben. We kunnen alleen nog maar een beetje tegenstribbelen over de details en dan nog alleen in belastinggeld vretende rechtzaken.

  We hadden allang naar een omgekeerde situatie moeten gaan. Waar het hier om het moedwillig kunnen bespioneren van mensen gaat kun je dat heel gemakkelijk in wetgeving vastleggen. Net als iemand voor allerlei bezigheden een speciale licentie nodig heeft kan dat voor apps ook: Niets houdt ons tegen om te zeggen “waar het om potentiële inbreuken op privacy van gebruikers gaat mag je de toestemming van mensen uitsluitend dan vragen wanneer je eerst voor een overheidscommissie spijkerhard kunt maken dat die optie noodzakelijk is voor het functioneren van je app”. Als je een app aanbiedt die alleen kan werken als je weet waar iemand op dat moment staat dan is het logisch dat je moet kunnen weten waar die persoon staat. Maar niet dat je bij zijn foto’s kunt, zijn SMS-bestanden of zijn kontakten. Dat daar geweldig misbruik van gemaakt kan worden moet je niet achteraf vaststellen maar dat moet je gewoon volstrekt onmogelijk maken. Zelfs zo’n app die verteld waar je je bevindt zou uitsluitend een toestemming met zich mee mogen brengen op momenten dat je die app daadwerkelijk gebruikt. En je zou kunnen stellen dat die informatie gewist dient te worden op het moment dat je die app weer uitzet.

  De ellende is dat iedereen die ons nog een beetje wil proberen te beschermen tegen het lanzaam maar zeker volstrekt willoze slachtoffers worden door de idiote propaganda wordt uitgemaakt voor lid van “de linksche kerk” of meer van dat soort fraais. Mensen schrikken van een reportage als deze, niemand is het eens met wat organisaties als Facebook en Google ons allemaal flikken, maar we zijn totaal geconditioneerd om het allemaal maar gewoon te vinden of in elk geval uit ons eigen menselijke geheugen te wissen. Te doen alsof het feitelijk niet bestaat. Uit pure machteloosheid. Wat een tijdbom laten we onze kleinkinderen na! Daarbij vergeleken zijn de milieuproblemen die we ook nalaten nog niets bij! In mijn jeugd was de steeds weer gestelde vraag “hoe hebben de Duitsers het in de dertiger jaren zo ver laten komen?” Uiteraard een vraag die pas na de ramp die erop volgde actueel werd. Moeten we ook op dit gebied eerst rampen van geweldige omvang meemaken voordat we wakker worden? Vermaak, nee, dat kan ik er in de verste verte niet in zien. Wel lering, maar naar de datum van uitzending kijkend kan ik niet anders dan concluderen dat ook deze waarschuwing voor niets is geweest.

 4. Dus kun je enkel de conclusie trekken dat het allemaal bewust gedaan wordt en dat het dus gebeurt om de mens steeds meer vast te zetten in de gevangenis.

 5. 10 jaar geleden, volgende maand, starten ik mijn fietsenmakerijtje.
  Volgende maand kap ik er mee.
  Het draait goed…Dat is het niet…

  Ik wil gewoon niet meer mee doen, nergens mee.
  Belasting, hypotheek, opgelegde verantwoordingen, de brievenbus…verplichtingen en aanbidden van een systeem… Wat telkens opnieuw hersteld en geüpdatet moet worden…En ik daarmee ook. Gebonden aan een systeem waar mijn ziel van inkrimpt en mijn ik van huilt. Ik doe nu mee, betaal belasting en alle andere rutemeteut,dus ik stem in…ik moet…dat is het spel geworden…instemming of eruit. Ik wil me gewoon weer goed voelen over het leven en mezelf.dus stem ik op mezelf en het leven, dat moet!,dus leg ik er uit.
  Neej, niet als Johan sovereing verklaren bij de gemeente, dat is ook instemmen met het systeem. Neej, ik kap er gewoon mee en zie wel wat er gebeurt. Er is niets meer te halen voor ze.
  Zoek maar een andere fietsenmaker die zich verhoeren wil voor waardeloze troep.
  Geen verplicht internet bankieren meer,yeah!! geen verplichtingen…dan die mijn ziel aan wil gaan.
  Mijn natuur roept en ik ben benieuwd

  1. Amilius. Volgens mij ben je overspannen. Trouwens fietsenmakers zijn gewoon nodig. Mijn zoon van 13 jaar is vandaag toevallig aangereden door een onoplettende automobilist die ook nog bijna wilde doorrijden. Hij is over de motorkap van een auto gevlogen .Hij is gelukkig ongedeerd op een kleine neuzing na. Het voorwiel van de fiets is flink verbogen. Dit gebeurde voor een fietsenakersbedrijf. De eigenaar was zo vriendelijke een leenfiets te geven en zal het voorwiel vervangen. Gelukkig zijn er nodg vriendelijke fietsenmakers

   1. Beste Rob.
    Vervelend zo’n aanrijding, hoop gedoe weer.
    Gelukkig met weinig schrammen.
    Ik heb veel ervaring op dit gebied.
    Overspannen zijn is wat anders dan de handdoek in de ring geven.
    Ik geef de pijp aan maarten en hij doet er maar mee wat hij blieft.
    Fietsenmakers zijn dienstverleners, en Jammergenoeg net als alle dienstverleners ondergewaardeerd en onderbetaald.
    Het vak is op de productie lijn problemen oplossen, maar kan je het snel dan kan je ook geen tijd rekenen. Het is bijna altijd te duur als het om een fiets gaat, en er is bijna altijd haast bij. Want zonder fiets is het lopen.
    En N.L (NEDERLAND) staat voor niet lopen 😉
    Begrijp me goed ik hou van mijn vak, en de interactie met mensen. Maar er is een bepaalde ethische grens berijkt.
    Neejjj..overspannen dat is het type boog dat ik hanteer, een Mongoolse Ruiter boog,
    maar ben ik zeker niet.
    Tot inzicht gekomen

    1. Dag Amilius.Bedankt voor de reactie. Fijn om te horen dat je in ieder geval van je vak houdt en de interactie met andere mensen. Heb ik ook, en daar doen we het toch voor? Ik gooi de handdoek nog niet in de ring. Ik zie de zaken die ons dwarszitten nu meer als een uitdaging om ook als persoon meer te groeien. Dus je je gaat nu rentenieren?

  1. Heb geen ‘smart’foon, noch TV, noch radio, noch krant.
   Ik leef tussen de dieren, de bomen, de planten, wat mensen.
   We doen het allemaal zelf, leven in de gecreëerde ellende van alle dag, gewoon omdat men er mee instemt en daarmee een wereld creëert die bijna niet te doen is.
   Het gros is vergeten zelf in staat te zijn die wereld te maken die men verlangt.
   Alles wat je zegt, ben je Zelf.
   Alles.

   Stay Human,
   Jos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *