Zie ginds komt de stoomboot (column)

Sinterklaas is weer in het land, en het land is weer heerlijk in tweeën verdeeld. De ene helft is voor Zwarte Piet en de andere helft is tegen Zwarte Piet, en samen zijn zij allemaal heerlijk afgeleidt en verdeeld. Zo gaat het al een paar jaar, het hoort bij dat ‘kinderfeest’ waar volwassenen meer aan hechten dan de kinderen zelf. Kinderen geven geen ruk om Zwarte Piet, kinderen geven alleen om de cadeaus die ze krijgen. Ik schrijf deze column niet om een kant te kiezen of een kamp te verdedigen, want ik vind beide kampen en kanten sneu en oervervelend. Mijn stelling is en blijft: Geloof wat je wilt geloven, vier wat je wilt vieren, ik doe er zelf niet aan mee en als ik kinderen krijg zal ik ze vanaf dag 1 vertellen dat het een grote leugen is. Ik vind het verder prima als mensen hechten aan een zwarte Piet die de slaaf speelt van een blanke oude katholieke viespeuk. Ieder zijn of haar ding, mijn ding is het niet. Deze column gaat voorbij aan die droevige verdeel en heers discussie, deze column gaat vooral over de gemiste kansen.

Gemiste kansen zijn er in overvloed. Nu wordt het Sinterklaas feest vooral gebruikt door zeurpietjes als een Sylvana Simons om in de spotlight te kunnen blijven en om hun mening door de strot van de rest van Nederland te duwen. Omgekeerd gebeurd exact hetzelfde bij notoire racisten die eens per jaar een paar weken ongestoord racistische opmerkingen willen maken over zeurpietjes en daarnaast ook hun mening door de strot van de rest van Nederland willen duwen. Alleen racisten en zeurpietjes hebben momenteel baat bij het sinterklaas ‘debat’. De rest van Nederland is niet vertegenwoordigt. En dat is op zijn zachtst gezegd een gemiste kans voor die rest van Nederland. Elke willekeurige politieke partij kan namelijk gebruik maken van het kinderfeest wat eigenlijk helemaal geen kinderfeest is, maar wat vooral een feest voor de commercie en de mind control is.

De focus ligt constant op Zwarte Piet, maar we zouden ons ook kunnen focussen op de stoomboot. Of de afkomst van Sinterklaas, de schoorstenen, het paard van Sinterklaas, en niet te vergeten al die E-nummers en suiker en ander gif wat de goedheiligman in de schoenen van onze kinderen kiepert. GroenLinks had zich kunnen profileren door een nieuwe boot te eisen waarmee Sinterklaas eerst van Spanje naar Nederland vaart en daarna het hele land mee bevuilt. Ik heb even opgezocht wat voor brandstof zo’n ouderwetse stoomboot gebruikt. Steenkool. En later werden sommige stoomboten uitgerust met op olie gestoken ketels. En dat in een tijd dat we ons moeten gaan houden aan het klimaatvod van Parijs! We moeten allemaal minder co2 gaan uitstoten, de belasting op gas gaat omhoog, olie mag niet meer, kolencentrales moeten dicht, en dan komt de Sint nog steeds aankakken met een stoomboot die op olie of op steenkool vaart? Hoeveel co2 stoot de Sint per jaar uit? Dit is een gemiste kans voor de groene griezels van GroenLinks, dit hadden ze kunnen uitspelen. Toegegeven, moderne stoomboten gebruiken geen olie of steenkolen meer. Moderne stoomboten varen op kernenergie, daar is GroenLinks vast wel voor te porren. Maar ja, heeft er iemand wel eens uitgezocht wat voor stoomboot de Sint gebruikt?

En moeten we in deze klimaatneutrale tijden een schoorsteenpiet promoten, terwijl we eigenlijk af willen van alle schoorstenen? Hadden ze niet beter een zonnepanelenpiet kunnen bedenken? Een zonnepanelenpiet die in zijn eentje alle co2 uitstoot van de Sint en zijn crew neutraliseert? En dan die arme Amerigo, het paard van Sinterklaas? Waarom loopt Amerigo op zijn leeftijd nog steeds op gladde daken? Is dat niet iets voor de Partij voor de Dieren? Waar is Marianne Thieme in deze discussie? Die arme Amerigo kan zomaar uitglijden over al die zonnepanelen op de daken in Nederland. En dan kan Amerigo zich lelijk bezeren. Misschien valt Amerigo zelfs wel van het dak af. Wie gaat dat dan betalen, moeten onze zorgpremies dan nog verder omhoog? En wie draait er op voor de psychische schade die zo’n paard oploopt tijdens het Sinterklaasfeest?

Geert Wilders kiest de kant van de racisten in de Zwarte Piet ‘discussie’. Maar Geert had er nog zoveel meer uit kunnen halen als hij wat actiever zijn huiswerk had gedaan. Welke nationaliteit heeft de Sint? Hij woont niet in Nederland volgens mij, volgens mij komt hij uit Spanje varen en is hij ooit geboren in Myra. Myra ligt in Turkije. De sint heeft minstens een dubbel paspoort. Spaans en Turks. En het werk wat Sinterklaas komt doen in Nederland, had een Nederlander dat niet voor hetzelfde geld kunnen doen? Hoeveel banen pikken de Sint en zijn Pieten elk jaar af van de normale Nederlanders?

En waar zijn de SGP en de ChristenUnie? De bisschop van Myra, met zijn katholieke kloffie…. dat had ook wel wat gereformeerder gekund toch? En waar is Henk Krol van 50Plus? Waarom moet de Sint al eeuwen lang hard doorwerken terwijl hij allang de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt? Waarom moet een bejaarde man van over de honderd jaar oud nog steeds door de kou marcheren op een paard en kinderen bang maken op zijn schoot? Stuur die man met pensioen, doe daar wat aan Henk Krol!

Het hele jaar door hoor ik op het journaal bemoeials van het voedingscentrum, obesitasklinieken, en andere gezondheid goeroes zaniken over de overmatige suikerconsumptie van onze kinderen. Het hele jaar zijn ze bezig om suiker te verbannen en te laten vervangen voor nutrasweet (zo heet tegenwoordig aspartaam, aspartaam was te toxic geworden als merknaam), het hele jaar behalve in de periode rond Sinterklaas. Met Sinterklaas is het oké voor de kids om zich vol te vreten aan marsepein, pepernoten, speculaas, schuimpjes, spekjes, snoepjes, en andere suikerhoudende troep. Waarom zijn er nog steeds geen light pepernoten en is er geen marsepein zero?

#MeToo ligt ook even een paar weken plat in Nederland. Kinderen worden psychisch mishandeld door hun eigen familie, niet alleen door de indoctrinatie vol leugens, maar vooral ook door deze kinderen op schoot te laten zitten bij een katholieke oude man in een jurk die een boek bezit waar alles in staat wat zij in het afgelopen jaar hebben gedaan. Dat is kindermishandeling. En waar is de Piratenpartij als je ze echt nodig hebt? Hoe komt de Sint aan een boek vol met bulk data over alle kinderen in Nederland? Heeft hij dat van de AIVD of heeft de Sint zelf ook al een sleepnet waarmee hij het internet afsleept naar informatie? Waarom zeuren feministen het hele jaar over gelijke rechten tussen man en vrouw, maar zwijgt men in de Sinterklaas periode? Hoeveel vrouwelijke zwarte Pieten zijn er? Het zijn toch vooral mannen die ik in het Sinterklaasjournaal ontwaar en die de slaaf van Sinterklaas spelen. Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke hulpsinterklazen? Ik ken ze niet. Kijk dat Sinterklaas oldskool is en zich niet gaat laten ombouwen dat snap ik, de regenboog maffia heeft dus pech, maar wat meer vrouwelijke inbreng in al dat mannelijke Sinterklaas geweld had toch echt niet misstaan in de ‘discussie’..

Echt zonde al die gemisten kansen. Het had dat eeuwige oeverloze gezanik wat men een discussie noemt zoveel leuker en interessanter gemaakt. Pauw, Mathijsje van Nieuwkerk en Humberto Tan hadden dan ook niet elke avond dezelfde gasten hoeven uit te nodigen en steeds over hetzelfde hoeven te praten. Het zou de media een veel breder palet en een scala aan nieuwe mogelijkheden geven om het volk af te leiden tijdens deze donkere dagen. Ik hoop dat deze column inspireert, in de hoop dat de ‘discussie’ volgend jaar niet weer zo oeverloos droevig, saai en vervelend wordt.

Micky van Leeuwen

28-11-2017

15 Responses to Zie ginds komt de stoomboot (column)

 1. Micky van Leeuwen schreef:

  In 2013 gebruikte de Sint overduidelijk nog wel kolen trouwens: https://www.omroepwest.nl/nieuws/2380730/BREAKING-Stoomboot-Sinterklaas-zit-zonder-kolen

 2. Akky van der Veer schreef:

  Hahahaha! Heerlijk, even lachen om de waanzin! Dank je wel, Micky!

 3. sebas36 schreef:

  Een katholiek oude heilige met kinderen op schoot en die snoepjes uitdeelt?
  Tweet van sint naar de kerstman #metoo
  haha geweldig…

 4. Sander schreef:

  Bolletje maakt trouwens kruidnoten met minder suiker (maar ter compensatie flikkeren ze er meer vet in…)

 5. Monique schreef:

  Wat dacht je van Sint Maarten? Langs huizen gaan en bedelen voor snoep? Wie heeft dat verzonnen in hemelsnaam?
  Sinds onze oudste op school zit hebben we (voor mijn gevoel) volledig de grip verloren. Iedereen, lees: de scholen, doen namelijk mee aan deze gekte. Er is (bijna) geen redden meer aan.
  Sinterklaas idem. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het heb opgegeven. Zelfs al zouden we onze zoon vertellen dat het allemaal nep is, hij zou het niet eens meer geloven. Ik probeer er nog enigszins wat controle over te hebben maar het is bijna niet te doen. Als hij op school niet meegesleept wordt dan wel door de rest van de familie die het zo vreselijk leuk vind om met z’n allen Sinterklaas te vieren. Aanstaande zondag zijn we dus weer de pineut en kan ik daarna weer opgelucht adem halen. Er zit ook een andere kant aan. Ik heb er hele dubbele gevoelens bij. Aan de ene kant is het leuk om te zien hoe ze zo in het spel opgaan. Ik weet nog hoe magisch ik Sinterklaas vond toen ik klein was. Het was echt heel spannend. Aan de andere kant vind ik het lastig om niet gewoon de waarheid te zeggen en heb ik een schijthekel aan die groepsdruk die ermee gepaard gaat. Het wordt zo door je strot geduwd, vreselijk!
  Ik wil niet in cliche’s vervallen maar dit dilemma kun je echt alleen maar voelen als je echt zelf kinderen hebt. Ik word elk jaar weer opnieuw verscheurd door tegenstrijdige gevoelens en normaal gesproken heb ik een grote mond maar op dit gebied voel ik me echt laf. Bah, ik haat Sinterklaas!

  • sebas36 schreef:

   Rond 1300-1600 werd het sint niklaas op Duitse en Franse scholen gebruikt op goede presterende kinderen te belonen en slechte kinderen te vermanen.
   Volgensmij is het feest zelfs nog even verboden geweest omdat andere gelovige stromingen het al een katholiek heidens feest zagen.
   Rond 1850 heeft een of andere Leeraar hier een boekje over geschreven en de middenstand zag er wel geld in en hebben hier een feestje van gemaakt. Eigenlijk een vroege vorm van black Friday..

 6. Gerben schreef:

  Hel blijkt allemaal nog veel erger dan het bij bovenstaande lijkt
  Blijken gewone neederlanders er onder sinterklaas ook nog eens niet er op vooruit te gaan
  Uit serieuze meda vernomen
  Bron: https://speld.nl/2017/12/03/gewone-nederlanders-gaan-er-onder-sinterklaas-niets-op-vooruit/

 7. Erik schreef:

  Deze column is echt geniaal, hulde!

 8. zan schreef:

  eindelijk iemand die normaal doet.
  dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *