Om misverstanden en onnodige irritaties te voorkomen heb ik besloten om toch maar enkele ‘Indigo Revolution Huisregels’ op te stellen. Er gaat te veel van mijn tijd en energie zitten in reacties (zowel op de website als via de e-mail) van mensen die (blijkbaar) niet begrijpen dat Indigo Revolution geen openbaar internet is, maar in principe gewoon mijn virtuele huis is. En zoals bij iedereen in huis gelden er dan bepaalde regels/richtlijnen.

Censuur

Omdat Indigo Revolution mijn virtuele huis is, is het feitelijk onmogelijk dat ik censuur pleeg. Dit is een verwijt wat ik bijna dagelijks lees. “Micky, jij censureert mij, ik weet genoeg!” of opmerkingen in die trant van mensen wiens reacties ik niet toelaat of verwijder op de website. Of op wiens e-mails ik niet (op tijd) reageer. Al vrij snel vliegen dan de “jij censureert!!” verwijten om je oren. In principe zijn mijn huisregels niet moeilijk te begrijpen. Ik denk dat dit soort regels in ieders huis gelden, of je moet het leuk vinden om in je eigen huis uitgescholden of belachelijk gemaakt te worden. In mijn huis hoef ik geen gasten die erop uit zijn om mij uit te schelden of belachelijk te maken. Ik zit in mijn eigen huis ook niet te wachten op mensen die in discussie met mij willen gaan. Daar heb ik in mijn virtuele huis dus ook geen zin in. Je mag het zowel eens of opeens zijn met wat ik schrijf of zeg, maar in discussies heb ik geen enkele trek aangezien discussies vrijwel altijd plaatsvinden binnen mind-ego energie.

Tijd en energie beter besteden

Veel van mijn tijd en energie gaat verloren aan het lezen van reacties, het moeten reageren op reacties en/of het blokkeren van trollen. Ik vind dat ik mijn tijd en energie beter kan besteden aan het creëren van content, dan dat ik discussies moet gaan voeren en/of er van mij verwacht wordt dat ik ieders vragen ga beantwoorden. Begrijp mij niet verkeerd: ik waardeer e-mails of reacties die ik nuttig, zinvol, aanvullend, leerzaam of leuk/grappig vind. Daar ruim ik graag tijd voor in en besteed ik graag energie aan. Dit soort reacties en e-mails blijven altijd welkom, en ik zal altijd proberen om erop te reageren. Soms heb ik daar echter geen zin in of tijd voor, ik hoop dat mensen daar ook begrip voor hebben. Indigo Revolution doe ik in mijn eentje, ook nog eens met een visuele handicap daarbij. Ik heb niet zoals de meesten anderen websites een redactie of mensen in dienst die mij helpen, vandaar dat ik dus lang niet overal op kan reageren als ik ook nog eens artikelen wil blijven schrijven en shows wil blijven maken.

Indigo Revolution is geen Facebook

Ik schrijf vaak dat Indigo Revolution geen Facebook is. Ik heb echter het vermoeden dat lang niet iedereen begrijpt wat ik daar mee bedoel. Wat ik daarmee bedoel is dat het niet verplicht is om op alles wat ik op de website plaats te reageren met “goed zo Micky, helemaal mee eens!” Ik waardeer op z’n tijd wel een pluim in mijn achterste, maar als dat bij alles wat je post gebeurd dan verliest zo’n pluim in je achterste z’n waarde en gaat het lijken op Facebook gedrag waar elke foto die je plaatst van je eten of van je nieuwe schoenen altijd leuk gevonden dient te worden.

Indigo Revolution is geen Whatsapp

Indigo Revolution is ook geen Whatsapp. Ik merk dat veel mensen onbewust geprogrammeerd zijn door het gebruik van Facebook en Whatsapp. Ik kan alleen e-mail en reacties lezen achter mijn computer. Ik zit niet de hele dag achter mijn computer. Dus als ik niet meteen reageer betekent dat niet automatisch dat ik je niet mag, je censureer, of je negeer. Als je voor het eerst een reactie plaatst op de website (of een andere naam of e-mailadres gebruikt, of je bericht verstuurt vanaf een nieuw ip-adres) dan komt zo’n reactie ’ter moderatie’ in mijn mailbox binnen. Ik moet dan toestemming geven voor zo’n reactie. Doe ik dat niet binnen een paar minuten dan betekent dat niet datgene wat jouw mind jou op dat moment vertelt over mij. Het heeft dan ook geen enkel nut om dan om de paar minuten mij een bericht te sturen met allerlei verwijten aan mijn adres. Dat werkt zelfs averechts als ik een hele rits met dat soort verwijten in mijn mailbox aantref, ik ben dan niet heel snel geneigd om je eerste ’ter moderatie’ reactie toe te laten.

E-mail is ook geen Whatsapp

Ik merk steeds vaker dat mensen denken dat e-mail hetzelfde werkt als Whatsapp. Het werkt niet bevorderlijk om bij elke zin die in je opkomt mij een mailtje met één zin te sturen, gevolgd door nog een paar mailtjes met daarin ook telkens weer één of enkele zinnen daarin. Op Whatsapp gedrag in de e-mail ga ik dan ook niet in, ik lees het niet eens. Een enkele, eventueel gevolgd door een aanvullende e-mail is meer dan voldoende om iets met mij te delen is mijn mening daarin.

Indigo Revolution is geen (discussie)forum

Indigo Revolution is ook geen (discussie)forum waar mensen met elkaar kunnen discussiëren. Informatie delen is geen enkel probleem, mensen waar mogelijk helpen met jouw eigen ervaringen is ook geen enkel probleem, dat moedig ik zelfs aan. Maar mind-ego’s die hun mind-ego programmeringen willen verdedigen die kunnen beter een Facebook groep of een echt discussieforum opzoeken.

Reactie met enkel een URL daarin zonder omschrijving daarbij worden per definitie meteen verwijderd.

Indigo Revolution is geen YouTube of NuJij

Ik ben de laatste die je zal vertellen dat je het altijd met mij eens moet zijn. Maar Indigo Revolution is ook geen YouTube of NuJij. Het is dus niet verplicht om als je het ergens niet mee eens bent wat ik schrijf of zeg dat te moeten gaan melden aan mij. Ook als je het niets vindt wat ik doe dan is dat helemaal prima. Ik heb echter niet de behoefte om dat constant te moeten lezen.

Anti-Trol

Ik ben allergisch voor trollen en trol-achtig gedrag. Ik heb geen enkele behoefte aan trolgedrag in mijn virtuele huis, of dat trolgedrag nu bewust of onbewust plaatsvindt maakt in deze niet uit. Trolgedrag houdt onder andere in: het (bewust of onbewust) onjuist lezen of luisteren van wat ik schrijf of vertel, en dan proberen mij uit mijn tent te lokken door conclusies te trekken op dingen die ik niet zo geschreven of gezegd heb. Zodat ik dan weer moet reageren (zo werkt een trol) met “dat heb ik niet zo gezegd of geschreven” of “ik bedoelde het niet zo als jij nu beweerd dat ik iets bedoeld heb”. Trolgedrag houdt daarnaast ook in het (bewust of onbewust) hameren op een enkele zin, woord of alinea, wat afleidt van hetgeen waar het complete artikel of de hele show over gaat. Dat werk afleidend van het hetgeen de werkelijke boodschap is, en valt dus onder trolgedrag.

Indigo Revolution is niemand verantwoording verschuldigd

Indigo Revolution is mijn virtuele huis. Als jouw reactie niet geplaatst wordt of verwijderd wordt dan is dat mijn goed recht. Ik ben niemand verantwoording verschuldigd over het waarom van mijn acties in mijn eigen huis.

Indigo Revolution is WEL Indigo Revolution

Laat je niet afschrikken door deze huisregels. Er veranderd namelijk niet zo veel. Het beleid wat ik hierboven beschrijf voer ik al enkele maanden zonder dat ik het als huisregels had beschreven. Ik waardeer alle waardevolle input via reacties op deze website of via de e-mail. Tips en informatie over nieuws of over onderwerpen blijven altijd welkom. Aanvullende informatie of persoonlijke ervaringen met betrekking tot on-topic onderwerpen blijven altijd meer dan welkom. Grappige opmerkingen zijn belangrijk voor mij, die blijven dus ook altijd welkom. Humor is een belangrijk bestanddeel in mijn werk. Pluimen en veren in mijn achterste heb ik ook af en toe nodig, want ik heb ook een mind-ego. Maar alleen uiteraard als ik ze echt verdiend heb 😉

Mijn virtuele huisdeur blijft ten alle tijden openstaan voor een ieder die zich aan deze hopelijk niet al te strenge huisregels kan houden!

Micky van Leeuwen

micky@indigorevolution.nl