Religie voor Dummies: Sjiieten versus Soennieten

Abonneer
Abonneren op
13 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Donald Elsas
5 jaren geleden

Misschien zit het hem wel in dat laatste, en is die ‘god’ van zowel de islam als ook het christendom helemaal niet zo vredelievend als men altijd beweerd, en is het gewoon zoals altijd eigenlijk, een dualistische mafketel? Verdeel en heers….. oftewel: sjiieten versus soennieten.

Het is: ‘… als men altijd beweert, …’

Groet, Donald

Yalcin
5 jaren geleden

Zo werken systemen. Je hebt een oprichter in dit geval Mohammed. De leider sterft en volgelingen raken verdeeld en geraken in chaos. Uit deze chaos ontstaan weer verschillende takken en orde. Whatever, leuk dat je de volgelingen hebt onderzocht en wat wijzer bent geworden. Heb je ook de ballen om terug naar de basis te gaan en de essentie van de koran met een open mind te onderzoeken. Op zich heeft het boek veel raakvlakken met wat jij allemaal op deze site tentoonstelt 🙂 Je zou zomaar een wannebe moslim kunnen worden.

Michael
4 jaren geleden

Goed artikel Micky van Leeuwen. Ik ben zelf met een Iraanse vrouw getrouwd en al vele malen in Iran geweest als Hollander (Iran is het land waar de meeste sjieten wonen) Ik moet zeggen dat het een prachtig land is met fantastische mensen en super aardig! Ik heb ook veel van hun cultuur mogen proeven en als zeer prettig ervaren! Hun geloof is puur en zonder geweld. Als ze op pelgrimstocht naar Karbela (Irak) gaan om Imam Hoessein zijn graf te bezoeken, worden er regelmatig aanslagen gepleegd op de sjieten door extremistische soennieten, en dit gebeurt met regelmaat! Er worden… Lees verder »

Shah Malek
4 jaren geleden

Ik heb je stuk met plezier gelezen. Dank.

Jp
4 jaren geleden

Ik wist er al aardig wat van. Maar in dit stuk leg je het mooi en duidelijk samengevat uit Micky.
Heb het op mn start scherm geplaats om het in gesprekken met mn omgeving snel paraat te hebben.
Thnx!

4 jaren geleden

fantastisch, nu weet ik meer, het is duidelijker nu. Het verschil tussen soenieten en sjiieten intrigeerde mij, hummm, ik opteer niet direct voor de soeniet

2 jaren geleden
Reply to  nicky vandee

Wat een kul verhaal! Gebaseerd op eigen meningen, verre van wetenschappelijk normen.
En voor de zielige zieltjes die dit kul verhaal geloven; je bent wat je leest!

Sabrine V.
4 jaren geleden

Informatief en humoristisch stuk. Jij een perfecte millenials’ guide over de koran kunnen schrijven; moet je doen!

Rudy De Hon
3 jaren geleden

Toen de Amerikanen Irak binnenvielen op zoek naar massa-vernietiging-wapens (die er uiteindelijk niet waren). Zij vervingen de Soennieten die aan de macht (politiek, politie,…) waren systematisch door Sjiieten. Als reactie ontstond het soenitische IS en begonnen de aanslagen op Amerikanen en sjiieten. IS breidde uit naar andere staten in het Midden-Oosten en pleegde ook volop aanslagen in het Westen. Toch was er niet zo heel lang geleden een grote conferentie in het Soenitische Saoudi-Arabië waar o.a. met Trump werd afgesproken dat met Saoedi Arabië zou worden samengewerkt in de bestrijding van het terrorisme en waarbij het Sjiietische Iran werd veroordeeld… Lees verder »

Eugene Krabs
2 jaren geleden

De mens maakt de religie, de religie maakt niet de mens.