Religie voor Dummies: Sjiieten versus Soennieten

( 13 )
 • Donald Elsas

  Misschien zit het hem wel in dat laatste, en is die ‘god’ van zowel de islam als ook het christendom helemaal niet zo vredelievend als men altijd beweerd, en is het gewoon zoals altijd eigenlijk, een dualistische mafketel? Verdeel en heers….. oftewel: sjiieten versus soennieten.

  Het is: ‘… als men altijd beweert, …’

  Groet, Donald

  Beantwoorden
 • Yalcin

  Zo werken systemen. Je hebt een oprichter in dit geval Mohammed. De leider sterft en volgelingen raken verdeeld en geraken in chaos. Uit deze chaos ontstaan weer verschillende takken en orde. Whatever, leuk dat je de volgelingen hebt onderzocht en wat wijzer bent geworden. Heb je ook de ballen om terug naar de basis te gaan en de essentie van de koran met een open mind te onderzoeken. Op zich heeft het boek veel raakvlakken met wat jij allemaal op deze site tentoonstelt 🙂 Je zou zomaar een wannebe moslim kunnen worden.

  Beantwoorden
  • Micky van Leeuwen

   Welke raakvalakken heeft mijn werk met de koran als ik vragen mag?

   Beantwoorden
 • Michael

  Goed artikel Micky van Leeuwen.

  Ik ben zelf met een Iraanse vrouw getrouwd en al vele malen in Iran geweest als Hollander (Iran is het land waar de meeste sjieten wonen) Ik moet zeggen dat het een prachtig land is met fantastische mensen en super aardig! Ik heb ook veel van hun cultuur mogen proeven en als zeer prettig ervaren! Hun geloof is puur en zonder geweld. Als ze op pelgrimstocht naar Karbela (Irak) gaan om Imam Hoessein zijn graf te bezoeken, worden er regelmatig aanslagen gepleegd op de sjieten door extremistische soennieten, en dit gebeurt met regelmaat! Er worden zelfs poppetjes langs de weg gelegd, waar sjieten langslopen op de weg naar Karbela, tijdens de pelgrimstocht, zodat kinderen uiteindelijk deze poppetjes pakken, echter zijn er explosieven in deze poppetjes geplaatst door de soennieten, om deze onschuldige sjietische kinderen op te blazen! Als ik dus moest kiezen was het zeker niet voor de soennieten, als je begrijpt wat ik bedoel!

  Nogmaals bedankt voor dit goede artikel Micky

  Beantwoorden
 • Shah Malek

  Ik heb je stuk met plezier gelezen. Dank.

  Beantwoorden
 • Jp

  Ik wist er al aardig wat van. Maar in dit stuk leg je het mooi en duidelijk samengevat uit Micky.
  Heb het op mn start scherm geplaats om het in gesprekken met mn omgeving snel paraat te hebben.
  Thnx!

  Beantwoorden
 • nicky vandee

  fantastisch, nu weet ik meer, het is duidelijker nu. Het verschil tussen soenieten en sjiieten intrigeerde mij, hummm, ik opteer niet direct voor de soeniet

  Beantwoorden
  • Allah heeft altijd gelijk

   Wat een kul verhaal! Gebaseerd op eigen meningen, verre van wetenschappelijk normen.
   En voor de zielige zieltjes die dit kul verhaal geloven; je bent wat je leest!

   Beantwoorden
   • Micky van Leeuwen

    Allah heeft een heel klein plassertje en was daardoor feitelijk gezien de eerste transgender ‘god’

    En dat is dit keer geen kul verhaal, dat is wetenschappelijk onderbouwd! 😉

    Beantwoorden
 • Sabrine V.

  Informatief en humoristisch stuk. Jij een perfecte millenials’ guide over de koran kunnen schrijven; moet je doen!

  Beantwoorden
 • Rudy De Hon

  Toen de Amerikanen Irak binnenvielen op zoek naar massa-vernietiging-wapens (die er uiteindelijk niet waren). Zij vervingen de Soennieten die aan de macht (politiek, politie,…) waren systematisch door Sjiieten. Als reactie ontstond het soenitische IS en begonnen de aanslagen op Amerikanen en sjiieten. IS breidde uit naar andere staten in het Midden-Oosten en pleegde ook volop aanslagen in het Westen.
  Toch was er niet zo heel lang geleden een grote conferentie in het Soenitische Saoudi-Arabië waar o.a. met Trump werd afgesproken dat met Saoedi Arabië zou worden samengewerkt in de bestrijding van het terrorisme en waarbij het Sjiietische Iran werd veroordeeld als sponsor van het terrorisme.
  Snap jij hoe de vork aan de steel zit? of zie iets over het hoofd?

  Beantwoorden
 • Eugene Krabs

  De mens maakt de religie, de religie maakt niet de mens.

  Beantwoorden

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>