Vergeet George Orwell’s 1984, dit is 2017!

Toen Winston Smith in George Orwell’s boek 1984 er achter kwam dat Big Brother meekeek en meeluisterde naar alles wat Winston in zijn appartement deed en zegde werd hij angstig en woest. Het was een schok voor Winston dat Big Brother hem bijna overal in de gaten kon houden. Hoe anders is dat bij zo’n beetje alle Winstons die in 2017 leven? Binnen de complotmedia wordt George Orwell’s 1984 vaak vergeleken met de situatie van vandaag de dag in onze wereld. Ik snap de vergelijking. Hetgeen door George Orwell geschetst werd in zijn wereldberoemde boek was de ultieme natte droom voor de elitaire klasse. We zijn echter niet meer in de wereld waarvan Winston Smith gruwelde. We zijn in 2017 aanbelandt. 2017 overtreft op alle vlakken George’s Orwell’s 1984. George Orwell’s 1984 mag nog niet eens de veters strikken van diegenen die de wereld waarin we nu leven hebben uitgedacht.

Die beroemde ‘zij’ hebben de wereld waarin we nu leven inderdaad uitgedacht, niet gecreëerd, dat is een bekende misvatting. Wij, de Winston Smithjes van deze wereld, hebben deze wereld voor onszelf zo gecreëerd. Wij hebben ons inmiddels al duizenden jaren laten manipuleren en laten hersenspoelen. Wij trappen keer op keer als massa in het door de elitaire klasse bedachte ‘Probleem, reactie, oplossing’ tactieken. Angst voor terreur heeft inmiddels een heleboel van onze vrijheden weggenomen. Voor onze veiligheid natuurlijk. Een schijnveiligheid, dat wel. Het is echter niet alleen angst die Big Brother een fikse duw geeft in de richting van een totalitaire staat van controle. Veel nieuwe afluister en spionage technieken worden vandaag de dag zonder morren van het volk geïntroduceerd. Het gemak dient de mans. Voor iets meer luxe, afleiding en entertainment neemt de gemiddelde Winston Smith vandaag de dag de privacy schendende nadelen van die extra afleiding, luxe en entertainment op de koop toe. Ik kan dit artikel elk jaar opnieuw schrijven, en dat ben ik nu ook aan het doen. Een jaar geleden schreef ik ‘Vergeet George Orwell’s 1984, dit is 2016!’ (zie link)

Mocht je denken dat jezelf inschrijven met je e-mailadres voor updates van deze website (wat je aan de rechterkant van dit artikel kan doen) al privacy schendend kan zijn, en ben je bang dat ik je e-mailadres deel met Big Brother dan heb ik nieuws voor je. Laten we een reisje maken langs een aantal nieuwsclipjes die ik in de loop van het jaar verzameld heb voor mijn werk voor onze radioshow ‘NetNietLive’. Ik kom nogal eens nieuwsitems tegen binnen de mainstream media waarbij ik vrijwel direct aan George Orwell’s 1984 moet denken. Voor diegenen die het boek (of de film) niet kennen volgt hier een korte samenvatting. 1984 schetst een wereld waarin de macht achter de macht Big Brother wordt genoemd. Deze macht achter de macht, die in 1984 ‘de partij’ wordt genoemd, houdt de bevolking onder controle door middel van angst. Angst slaat om in woede. Big Brother maakt de bevolking bang voor ‘Emmanuel Goldstein’, Goldstein is de aartsvijand van Big Brother, en door de ‘angstpornopropaganda’ van Big Brother  is Goldstein ook de aartsvijand van het gehersenspoelde volk. Osama Bin Laden, Qadhafi, Assad, Saddam Hoessein, Abu Bakr Al-Baghdadi, Poetin, Kim Jung-un, en sinds kort ook Donald Trump, ze werden of worden door de media als de aartsvijand(en) neergezet, vaak door nepnieuws, desinformatie of propaganda op het telescherm. Het telescherm in 1984 (wat geschreven werd in 1948) kan je vergelijken met de televisie of ‘smart’ tv van nu. Het telescherm vertelde in 1984 nog veel meer op angst gebaseerde propaganda. Dat werd in 1984 ‘Nieuwspraak’ genoemd. Dat gebeurd vandaag de dag ook, en het wordt steeds extremer. Big Brother had aan propaganda en indoctrinatie niet voldoende. Het volk werd via technologie in de gaten gehouden bij bijna alles wat het volk deed (of liet).

In 2017 is het de normaalste zaak van de wereld dat je ook de gehele dag gevolgd en in de gaten gehouden wordt. Camera’s op elke straathoek bijvoorbeeld. Camera’s in bijna elke winkel en in elke ‘openbare’ ruimte. Om over gebouwen van de overheid nog maar te zwijgen. Spionerende drones komen ook steeds meer in de mode, uiteraard voor onze ‘veiligheid’. Maar ook satellieten. Satellieten worden vaak vergeten omdat we ze niet zien, of omdat mensen die een mind-virus opgelopen hebben niet in ze geloven, maar de satellieten van vandaag de dag kunnen vrij letterlijk de spreekwoordelijke speld in de hooiberg opsporen. Daarnaast heeft Big Brother ook de mogelijkheid om je via al die elektromagnetische straling om je heen te bespioneren, maar die technologie houdt men nu nog geheim. Je hoeft je dus geen illusie te maken dat je onbespied of niet gevolgd door het leven kan gaan. Dat weten kan wellicht beangstigend werken. Het benauwde mijzelf toen ik enkele jaren terug hier achter kwam. Maar je kan er niet voor vluchten en je kan er niet tegen vechten. Beide opties zijn opties die ‘zij’ willen dat je neemt. Je kan dit niet extern oplossen. De oplossingen liggen in jezelf, intern dus.

Wifi-tracking is ook helemaal in tegenwoordig. Big Data verdient nu eenmaal goed. Er zitten meerdere agenda’s verscholen achter al die openbare gratis wifi netwerken die als paddenstoelen uit de grond schieten. Wifi-tracking, iemand stap voor stap volgen met andere woorden, is zo’n agenda. De NS weet ook alles wat je op internet doet als je gebruik maakt van hun gratis wifi-netwerk. Iets anders wat mij fascineerde was een nieuwsitem van de NOS van een aantal weken terug. (Ik meen) Veilig Verkeer Nederland mocht een item doen over zogeheten snelheidsbegrenzers in auto’s. Je auto kan dan nooit meer harder rijden dan de maximumsnelheid. En dat is velen malen veiliger natuurlijk, dat scheelt honderden doden in het verkeer per jaar, volgens onderstaand item van de NOS.

Om zo’n plan te kunnen uitvoeren moet je per millimeter ongeveer weten waar een auto rijdt. Big data met andere woorden, data die verpatst kan worden aan de hoogste bieder of gebruikt kan worden voor bepaalde doeleinden. Nu zal het niet zo vaart lopen (denk ik nu), en zal zo’n plan voorlopig nog wel niet ingevoerd worden. Het is ook een overtreffende trap, onder deze trede zitten al Tomtoms, Google Maps, allerlei handige sensoren die data verzamelen, trajectcontroles, verkeerscamera’s die filevorming in de gaten houden, en sinds kort ook de ‘Superflitser’. Voorlopig alleen nog in België, maar Nederland zal spoedig volgen zo is mijn gevoel. Luister even mee naar wat de NOS over deze zogenoemde super flitspalen te melden heeft.

Het gedrag van de automobilist wordt dus in de gaten gehouden, niet alleen meer de snelheid en/of het kentekenbewijs. Alles wat in de gaten gehouden kan worden, en dan bedoel ik ook echt alles, houdt de superflitser voor Big Brother in de gaten. Er is met deze nieuwe superflitser geen ontkomen meer aan. En aan het bange Belgische publiek is het verkocht als medicijn voor de angst voor terreur. Zonder al die al dan niet false flag terreur zou een bevolking nooit instemmen met dit soort technologie. Of toch stiekempjes wel een heel klein beetje?

Gemak dient de mens schreef ik eerder in dit artikel. En zo is het maar net. Ik snap persoonlijk niet waarom, ik heb geen smartphone, wel ooit gehad, maar ik zag het nut er niet van in. Voor sommigen is zo’n ding wellicht handig als je jezelf verveeld op je werk, maar waar ik werkte had ik meestal de hele dag de beschikking over een computer of laptop met internet. Ik weet dus niet zo goed wat het is met die smartphones, ik kan er nog inkomen dat je zo’n ding wellicht ergens nodig voor hebt, maar waarom moeten mensen altijd het nieuwste model van zo’n smartphone hebben? Is dat nou puur het mind-ego wat ‘erbij’ wil horen of zichzelf ‘beter’ wil voelen dan een ander, of is het meer dan dat? Is het hebzucht? Pure ordinaire Hollandse hebzucht? Er zijn namelijk best een aantal mensen in Nederland die het nieuwste van het nieuwste kopen zonder telefoon/internet abonnement. We kennen allemaal wel zo’n ‘tech horny’ iemand die altijd de nieuwste Apple meuk of de nieuwste Samsung rotzooi wil hebben. Dat soort op technologie geilende mensen zijn ook bereid die honderden euro’s wat zo’n nieuw toestelletje kost voor die rotzooi neer te leggen. Maar ik denk niet dat ik lieg als ik beweer dat de overgrote meerderheid van de smartphone bezitters nooit een nieuw toestel zonder abonnement aanschaft. De meesten hebben een contract van een jaar of twee jaar. Paar tientjes in de maand. En de meesten krijgen dan drie maanden voordat hun contract afloopt een belletje, mailtje of appje van de provider dat ze hun abonnement gratis kunnen verlengen en dan een nieuw toestel mogen uitzoeken. Ook gratis. Zogenaamd gratis dat wel. Want het is gewoon een lening die tegenwoordig bij het BKR wordt geregistreerd. Die paar tientjes in de maand schelen je dus straks per persoon zo’n zes duizend euro aan hypotheek wat je kan krijgen bijvoorbeeld. De meesten mensen denken daar niet over na volgens mij. Er gebeurd iets in de hersenen als ze bericht krijgen dat ze een nieuw toestel mogen uitzoeken. Er komt dopamine of een ander raar stofje vrij in de hersenen, er komt dan zoiets van “Hebbuh, hebbuh, hebbuh!!” in het kopje. En dan wordt Big Brother met open armen onthaald in de broekzak en in het persoonlijke leven. Veel mensen die dit lezen hebben al een smartphone met vingerafdruk scanner, dat weet ik haast zeker, die vingerafdruk scanner zit er namelijk bij de meeste modellen al weer een paar jaar standaard op. Een klein gewetens vraagje aan diegenen die al over zo’n slave device met vingerafdruk scanner bezitten. Had je je vingerafdrukken pak ‘m beet tien jaar geleden ook zo makkelijk uit handen gegeven?

De ‘tech horny’ media zijn tegenwoordig redelijk van het padje af. Kritisch ergens naar kijken is er niet meer bij. Het ‘tech horny’ mind virus schakelt de rest van de hersenen volgens mij uit. Ik kan er soms hard om lachen. Hieronder een typisch mainstream media ‘tech horny’ moment, ditmaal van BNR nieuwsradio. De nieuwe Samsung Galaxy S8 wordt geanalyseerd. Er wordt één klein minpuntje van de nieuwste Samsung geconstateerd. Dit fragment is die anderhalve minuut meer dan waard, het laat zien hoe kwetsbaar voor het ‘tech horny’ virus objectieve ‘journalisten’ zijn!

De Galaxy S8 heeft dus één minpuntje, en dat is het vervelende feit dat de vingerafdrukscanner (die je ook uit kan zetten en niet hoeft te gebruiken volgens mij) aan de achterkant zit, pal naast de lens van de camera. Dus dan kan je lens van je camera vies worden als je incheckt met je vingerafdruk bij Big Brother… Ik denk dat er geen woord in het Nederlands bestaat om te beschrijven hoe ongelooflijk droevig bovenstaand item van BNR is. Men wordt geconfronteerd met handige nieuwe features zoals gezichtsherkenning en een iris scanner. Geen woord, nergens in de mainstream media niet, over hoe ongelooflijk ver en laag we als mensheid gezonken zijn dat we blij als een kind worden en een hard plassertje krijgen van iris scanners, gezichtsherkenning en vingerafdruk scanners? Vroeger geilden deze mensen nog op een paar pixels meer of minder, maar nu begint men te soppen van technieken waarop Big Brother uit George Orwell’s 1984 jaloers zou zijn geweest. Juichend en lachend zit men feest te vieren omdat Big Brother nu nog meer te weten komt en nog nauwkeuriger de feestvierders in de gaten kan houden.. Droom ik, of gebeurd dit echt mensen? Ik weet het soms niet meer moet ik jullie eerlijk bekennen.

Mensen zijn gewoon stapel gek als je het mij vraagt. Siri, Alexa, Cortana, of de Google assistent die je op je Android toestelletje hebt ingeschakeld (of standaard aan staat), ze luisteren allemaal de hele dag met je mee. Dat is geen complottheorie, dat is een heel simpel feit. Als je iPhone reageert en antwoord geeft als je ‘Siri’ zegt, dan betekent dat dat je iPhone de hele dag naar jou zit te luisteren en pas reageert als je ‘Siri’ zegt. Het luistert de hele dag, want anders weet het niet dat je ‘Siri’ zegt. Simpele wiskunde. Dat geldt ook voor al die andere ‘handige’ kunstmatig intelligente assistenten die je kunt activeren met je stem. De nieuwste spelcomputers en slimme televisies kunnen je de hele dag in de gaten houden , net als laptops met een camera of computers met een webcam, en je kunstmatig ‘intelligente’ assistenten verzorgen de audio naast de beelden voor Big Brother, tel uit je winst!

In de editie van vorig jaar van dit artikel schreef ik uitgebreid over Windows 10. De meesten Windows gebruikers hebben inmiddels Windows 10. Het was immers gratis, of het zat nou eenmaal op je computer, laptop, tablet of smartphone geïnstalleerd toen je deze kocht, ik snap het. Wat ik niet snap is dat mensen het meestal wel best vinden, of zich onbewust zijn van het feit dat Microsoft zo’n beetje alles verzamelt en/of in de gaten houdt van wat je op je Windows 10 apparaat doet. Microsoft wil zogenaamd haar producten verbeteren, en vraagt daarom aan haar gebruikers om in te stemmen met het verzamelen van zo veel mogelijk persoonlijke data door en aan Microsoft. Er is sinds Windows 3.12 nooit een betere Windows versie uitgekomen, dus voor het verbeteren van Windows gebruikt Microsoft die data niet volgens mij. En natuurlijk heeft Microsoft geluisterd naar dat gejank van die privacy waakhonden. Je kan bij het installeren een aantal privacy schendende opties uit zetten. Maar niet allemaal. Natuurlijk niet allemaal, Microsoft moet ook centjes verdienen. Of dachten jullie dat het geld bij Microsoft uit de lucht komt vallen en ze daarom iedereen gratis kunnen voorzien van Windows 10? Microsoft verdient net als andere techreuzen haar geld door het spioneren van haar gebruikers en het verzamelen van data van haar gebruikers, en door deze big data te verkopen. Dit soort bedrijven krijgen van Big Brother enorm veel geld ook nog eens. Dacht je dat Mark Zuckerberg van Facebook zo kan zwemmen in het geld zonder steun van Big Brother? Waar verdient Facebook anders zo veel geld mee? Op Facebook kom ik zo terug, eerst even terug naar Microsoft. In Windows 10 staat standaard een functie aan die normaal gesproken malware wordt genoemd. Nu is het opeens een service aldus Microsoft. Ik heb het over de standaard keylogger van Windows 10, die standaard aan staat, en waar men je niet voor waarschuwt, waarom zou men ook, men doet het immers om jouw gebruikservaring te verbeteren.. Mocht je het slachtoffer zijn geworden van Microsoft’s mind control en de ongelukkige bezitter zijn van een apparaat waarop Windows 10 geïnstalleerd staat, wanhoop dan niet, lees hier hoe je die ‘service’ uitschakelt.

Facebook. Ik ken het, ik heb het ook gehad. Ik ben nu al twee en half jaar clean. Afgekickt. Want ook al zei ik dat Facebook mij niets kon interesseren, toch keek ik elke dag wel een paar keer op Facebook. Waarom weet ik niet precies. Ik ken soortgelijke verhalen, ik hoorde laatst van een familielid dat hij zijn Facebook verwijderd had omdat hij er achter kwam dat hij onbewust zo’n beetje de hele dag erop keek. Hij wist niet waarom hij er op keek, maar hij werd zich er bewust van hoeveel tijd hem dat kostte. Dus deed hij het enige juiste, weg met dat Facebook account. Facebook en het door Facebook overgenomen Whatsapp en Instagram zijn de grootste afleiders van de virtuele wereld. Smartphone zombies nemen snel en zeker de wereld over. Facebooken kost de mensheid veel te veel tijd. Maar gelukkig komt Facebook met de oplossing. Tijdens ‘F8’, Facebook jaarlijkse propaganda evenement, vertelde Facebook waar ze zoal mee bezig zijn qua nieuwe handige features. Een ding bleef bij mij hangen. De ‘tech horny’ redacteur van BNR nieuwsradio legt het even voor je uit in onderstaand fragmentje.

Facebook wil jouw gedachten gaan lezen, niet om nog meer geld te verdienen om die gedachten door te verkopen, het is immers de ultieme ‘big data’ die gedachten van ons die normaal privé blijven, maar om jou te helpen. Typen, tikken of tabben kost tijd. Kostbare tijd. En die tijd kunnen we beter besteden. Dus als Facebook je gedachten kan lezen dan hoef je niet meer te typen, te tikken of te tabben of tappen of weet ik veel hoe dat tegenwoordig allemaal heet op die nieuwerwetse rotzooi..

“Wat zeik je nou Micky, dat is toch enorm handig allemaal?!” Zeker. Ik ben er ook een groot voorstander van. Ik gebruik het toch niet, ik sta er alleen versteld van hoeveel mensen er blind in gaan en nergens vraagtekens bij lijken te zetten. Dat fascineert mij. Ik maak mijzelf ook niet boos, dat leest misschien zo, het is meer passie, ik heb passie voor het menselijke mind-ego, ik kan mij uren bezighouden met mind control mechanismes. “I’m just sitting here watching the wheels go round and round” zong John Lennon, ik kan mij in die woorden perfect vinden. Big Brother kreeg het EPD (elektronisch patiënten dossier) nog niet door de Tweede en Eerste Kamer. Het delen van al je persoonlijke medische gegevens met allerlei partijen, zonder jouw toestemming, ging een aantal parlementariërs nog iets te ver. Wat Big Brother nog niet tot wet kon maken in Nederland dat rolt men wel stilletjes uit via Apple. Apple is voor jou bezig om voor jou gemak al jouw persoonlijke medische gegevens te verzamelen in een soort van iTunes. Dit keer verzamelt men niet je mp3’s voor je maar je persoonlijke medische gegevens. Een klein verschilletje. Ook dit uitgelekte plan van Apple wordt haast juichend begroet door BNR nieuwsradio. Luister even mee zou ik zo zeggen!

Het is voor Big Brother uiteraard ook best vermoeiend en zeker arbeidsintensief als ‘men’ de hele dag al die streams afkomstig van al die webcams, smartphones, tablets, laptops, smart tv’s, spelcomputers en camera’s moet gaan zitten te bekijken op eigenaardigheden. Je kan dan wel meekijken, maar ja, wie houdt al die miljarden streams in de gaten? Ja leuk je kunt ze massaal opslaan in die massale ondergrondse datacentra, maar ja dan nog moet je ze met het handje nakijken als je iets wilt. Gelukkig is de oplossing voor dit probleem nabij. Kunstmatige intelligentie die studenten in de gaten kan houden of ze wel opletten tijdens de les. Een grappig bedoeld item wederom van BNR nieuwsradio, maar als deze technologie bestaat en daarna ingevoerd kan worden dan is dat de ultieme natte droom van Big Brother. Zo pik je rebellie, afwijkend gedrag, recalcitrant gedrag, of wat dan ook heel makkelijk eruit, het is maar net naar welk gedrag je de kunstmatige intelligentie laat zoeken.

Moet ik het nog over Google hebben? Google is de koploper qua privacy schendende handigheidjes. Google is bezig met iets nieuws. Ik weet niet hoe het ding gaat heten maar ik heb het persoonlijk omgedoopt tot de ‘Google lens voor de techhorny’. Pokemon Go bracht Google op ideeën. Pokemon Go liet massa’s mensen hun huis, hun werk, iemand anders huis waar toevallig ene Pokemon rondliep, of wat dan ook filmen. Dat kunnen wij beter, dacht Google. Nog een keertje BNR nieuwsradio, omdat ze zo verdomde goede shills van Big Brother zijn!

Ik voorspelde in mijn nieuwjaarsrede al dat augmented reality (toegevoegde realiteit) in 2017 een grote stap voorwaarts zou maken. Dat doet het ook. Bol.com heeft augmented reality net zoals velen andere bedrijven dat inmiddels via handige apps aanbieden, dan kan je zien hoe een meubelstuk hoe een kast of wat dan ook in je huis staat. Dat is handig. Dat zegt men. Heel handig voor de portemonnee van de directie van bol.com, want hoeveel geld verdient men met al die opgeslagen data? Vergeet Google Streetview, waarom zou Google nog met een autootje door je straat moeten rijden om beelden te schieten? Als mensen straks de Google lens op hun oogbol dragen dan heeft Google straks zowat realtime beelden van elke straat wereldwijd. Iedereen weet dat Google Big Brother is dus als je alleen al de items in dit artikel leest en/of luistert dan weet je dat wij als collectieve mensheid Big Brother ‘one giant leap from mankind’ hebben gegeven in 2017. Wij hebben als mensheid die George Orwell een poepie laten ruiken. Die arme George had toen hij nog leefde niet kunnen vermoeden dat de mensheid bijna stilzwijgend akkoord zou gaan met al die privacy schendende troep die we bijna allemaal gebruiken. Dat George Orwell zich zou omdraaien in zijn graf als hij zou zien in welke wereld wij nu leven gaat mij te ver, maar dat de elitaire jakhalzen dronken van geluk staan te dansen op zijn graf omdat de gemiddelde Winston Smith in 2017 geen moer lijkt te geven om zijn of haar zelf gecreëerde gevangenis lijkt mij verder meer dan duidelijk.

Micky van Leeuwen

24-6-2017

1 jaar ago

20 Comments

 1. Dat zal met George wel meevallen. We zijn immers nu 33 jaar verder dan wat hij beschreef. Dus misschien zou hij vinden dat het nog langzaam gegaan is… 😉

  Voor degenen die dit gaan lezen of gelezen hebben:
  Als je het na dit artikel nóg niet ziet, dan ben je al heel ver geïndoctrineerd. Duidelijker dan dit kan het niet omschreven worden. En helaas ís het realiteit…

 2. Ja bizar en triest dat mensen zo geil worden van al die nieuwe technische shit. Ik heb er heel weinig mee. Ik kan er ook niet zoveel mee want meestal snap ik er toch geen zak van. Ik heb mijn samsung S-dinges nu al meer dan 4 jaar en koop pas een nieuwe als deze uit elkaar gevallen is denk ik. En Windows 10. Mijn vriend moet er verplicht mee werken op zijn werk en baalt er als een stekker van want het werkt voor geen meter. Bij ons in huis geen W10 dus. En ja FB.. ik denk al heel lang “zal ik ermee stoppen”. Ik ben nog niet zover maar misschien duurt het niet heel lang meer.. Goed artikel!

  1. Haha ja herkenbaar Monique, ik heb ook een oude Samsung S4-dinges en toentertijd ook nog van mijn zoon overgenomen. Misschien ooit de Nokia 3310 2.0 kost geen drol.
   En vwb FB heb ik ook zoiets van wat moet ik hier eigenlijk mee…
   Wel een goede tip van Micky om de service van W 10 uit te schakelen. ..

 3. Goedenavond,
  Hebben jullie gehoord van die 2 Italiaanse banken die zijn omgevallen. Die crisis waar Mickey over heeft verteld in een van zijn eerdere stukken staat voir de deur. Heads up. Gaat gebeuren.

  Sterkte allen

 4. Wat een nobel werk heb je geleverd voor de medemens! Dankje om dit te delen btw! Hoop dat er velen ondertussen wakker zijn geworden – bewustwording is onze verantwoordelijkheid om te veranderen wat ons niet dient – ons losrukken vanonder het juk van het staatsmonsterj!!!

 5. Afgelopen weekend vierden wij met vrienden de komst van de zomer op de boerderij.
  Mensen kwamen van heinde en verre en sommigen namen hun kinderen mee.
  Het contact tussen de ‘grote’ mensen verliep via samen eten en drinken, dansen en rond het vuur elkander verhalen te vertellen.
  Het contact tussen de ‘kleine’ mensen verliep via electronische kastjes en satelieten.
  De grote mensen hadden dan ook weinig/geen contact met de kleine mensen…

  I’ll rest my case.

  Stay Human,
  Jos.

 6. Ik ben het helemaal eens met de strekking van je verhaal, maar ik herinner me het verhaal van 1948 (dat trouwens na de oorlog, in 1948 werd geschreven) toch anders. Volgens mij “ontdekt” Winston Smith niet dat Big Brother alles volgt… want dat is de dagelijkse praktijk, iedereen van zijn klasse is daar al aan gewend, hij ook. Het is de Liefde, met name ook de sensuele kan ervan, die hem kritisch maakt ten opzichte van het systeem. Het verlangen naar zijn geliefde, met wie hij geheime ontmoetingen heeft in de wijken van “the proles”, roept zijn menselijkheid wakker en het besef dat hij geen vrijheid heeft.
  Dat dit boek uitkwam (en geschreven werd) na de tweede wereldoorlog, is ook veelzeggend. De Duitsers waren verslagen, maar vrijwel onmiddellijk kwam er een nieuwe vijand in beeld: Rusland, het “rode gevaar”. En Duitsland werd weer een bevriende natie, waar zich het Wirtschaftswunder voltrok.
  In ieder geval moest er een vijand blijven bestaan…
  Vandaar “Oceania was at war with Eurasia: Oceania had always been at war with Eurasia.” aan het begin van het boek. Maar later moet er een enorme operatie plaatsvinden in de “Ministery of Truth” waar Winston Smith werkzaam is, want er is een nieuwe vijand. Nu wordt het “Oceania was at war with Eastasia: Oceania had always been at war with Eastasia.”
  Mooi ook, die satanische omkeringen die Orwell toepast: het ministerie van de waarheid vertelt leugens… en het Ministerie van de Liefde onderwerpt Smith en zijn geliefde aan martelingen en mindcontrol, zou je het kunnen noemen, waardoor ze elkaar en hun liefde verloochenen.
  Vervolgens hervatten ze getransformeerd tot menselijke robots en volkomen afgestompt, hun plichten als de gehoorzame onderdanen van Big Brother…
  Maar zo langzamerhand zijn we nu inderdaad al bijna in het tijdperk van “Brave New World” beland. In die andere dystopie speelt onderdrukking door angst een ondergeschikte rol… die blijft onderdrukt en sluimert in het onbewuste. De mens wordt vanaf de kunstmatige inseminatie al voorbestemd om een bepaalde rang in het systeem te gaan bekleden, en uitgebroed in een kunstmatige baarmoeder, door de staat opgevoed: met behulp van allerlei hypnose en psychologische technieken word iedereen voorbereid op de taak binnen het systeem. Vrije sex wordt aangemoedigd, en evenals het gebruik van drugs, “soma” die gevoelens van somberheid en vertwijfeling snel onderdrukt…

 7. Wat doen jullie trouwens om je privacy te waarborgen/verbeteren op internet: Alles via Tor Browser of achter een VPN dienst? En hebben jullie goede alternatieven voor Google en Gmail?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *