Nondualiteit: De waarheid of toch weer een hersenkronkel?

( 13 )
 • Raphaël

  Voor mij is dualiteit het geven van woorden aan de wereld en daardoor wordt de wereld ‘verwijderd’ van de mens. Met een woord wordt een ding ‘verbonden’ (gekend door) met de geest. Voorbeeld. Wanneer een kind het woord ‘stoel’ verbindt met het ding met 4 poten, dan vindt er een soort opdeling plaats (dualiteit). De stoel is iets in het hoofd geworden. De eerst ongedeelde realiteit wordt nu opgesplitst. Dat is op zich niet erg, als je er maar niet al te veel waarde aan hecht, zoals bijvoorbeeld als het ego dat het erg belangrijk vindt wat er over ‘hem’ gezegd wordt. Het ego is dankzij woorden een eigen entiteit geworden. Zeg maar een ‘geest’. Het zelfbewustzijn groeit -naar mijn inzien- dankzij de woorden. De geest is als het ware betoverd (en behekst door de propaganda) door de woorden. Er is een man, een vrouw, een agent, een auto enzovoorts.

  Nu is nondualiteit een staat waarin eea doorzien is en wordt. Het leven is bijvoorbeeld altijd al vrij, voor niets en er is vrede. Nu zijn er mensen die dankzij het woord (en de wapens) andere mensen via het woord alles kunnen wijsmaken. Bijna niemand snapt namelijk dat het woord een werktuig is van het lichaam, maar het is géén harde realiteit. Non-dualiteit lijkt mij (o.a.) een inzicht in het gegeven dat woorden illusies zijn. Men leert begrijpen dat woorden zoals -toekomst, verleden, angst- woorden zijn. Werktuigen van de (lege) geest.

  Neem het woord vrede. Er zijn sommige ‘leiders’ die het uitkomt om de mensen wijs te maken dat men voor vrede moet vechten, wapens moet hebben, betalen enzovoorts. Ik zeg, dat is een illusie. Vrede is er altijd, onvrede wordt gesticht. Vrijheid is. Onvrijheid wordt gemaakt. Licht is niet het tegenovergestelde van duisternis. Duisternis is altijd, licht is in de duisternis. Het is duister en licht tegelijkertijd, maar we nemen wel het licht waar.

  Dus, om nog proberen te verkorten, non-dualiteit laat de illusie van de woorden zien en laat de geest weten dat ze mooi is. Non-dualiteit geeft de mens zijn oorsprong terug, maar nu als de mens die (dankzij diezelfde woorden!) (zelf-)bewust geworden is. Eerst was men verlicht als baby zonder het te weten, toen werd men verduisterd door de woorden (school, opvoeding, media etc) en toen werd men weer verlicht (dankzij de woorden, oh paradox (!) ),maar nu bewust.

  Nondualiteit laat m.i. de geest volwassen worden. Het lijkt mij een leer/filosofie van het Zijn. (Dankzij de nondualiteit kon ik trouwens Jezus veel beter snappen. En Boeddha, en de filosofen)

  Maar ja. Er zijn vast wel meer wegen die leiden naar het inzicht en de wijsheid. Wat ik zelf belangrijk vind is dat de mens zichzelf leert kennen. En, dat wil ik ook nog zeggen, over dit onderwerp las ik tientallen voorbeelden en uitleggen, het blijft echter lastige kost dit nu te typen. Maar ik doe het toch, misschien is mijn perspectief een hulpje voor iemand anders. Maar… het blijft lastig, ook al is het zo PRACHTVOL wat er bedoeld wordt.

  Gegroet.

  Beantwoorden
  • Bob

   Hier gaat het meestal over projecties die je maakt vanuit het verleden in het nu de toekomst in . Of over conditionering en energieverlies tussen wat is en wat zou moeten zijn . Ken uzelf toch en op die manier is er wel veel werk op de plank oa.

   Beantwoorden
  • Koning Florian

   goede poging tot samenvatting, voor zover ik weet is het je bewustzijn losmaken van je geest die zich af en toe laat vastlopen in haar eigen spinnewebben. het is meditatie.

   maar sommige mensen slaan erin door, en daar vindt ik micky gelijk in hebben, die leggen dan hun self-perceived neutraliteit aan anderen op op een passive aggressive manier.

   loslaten is niet het enige antwoord op alles, het kan slechts een goede tool zijn om een bredere blik te krijgen en een positief gevoel.

   Beantwoorden
 • Henri Pepels

  Het nonduale perspectief staat in het hart van alle grote (esoterische) tradities, het verzamelt in zich duizenden jaren wijsheid. Je verhaal is een verslag van één dag video´s bekijken, en dus een verslag van volslagen onbegrip. Stilte speelt een belangrijke rol; dat kleed had je beter gestaan.

  Tenslotte: de kwaliteit van je Nederlands niet veel verder dan het niveau van een kleuterklas: maar dat maakt niet uit, dat mag.

  Beantwoorden
  • Micky van Leeuwen

   Bedankt voor je non-argumenten. Welk punt wil je eigenlijk maken, welke nondualiteit stroming hang jij aan? Ben jij van het geen ik hebben, van het geen ego hebben, van het alles is bewustzijn wat ervaart, van het alles is een illusie, of van een andere nondualiteit religie?

   Het geen ego en geen ik hebben valt gok ik af, want dan zou je niet zo’n mind-ego reactie geven. Dus vertel, wat is jouw geloofsovertuiging, waarin geloof jij?

   Beantwoorden
 • Niels

  Ten eerste ik heb niet je hele artiekel gelezen maar ik denk echt dat je het verkeerd ziet. In mijn beleving is het ding dat we denken te zijn nep dit bestaat niet en is er niemand die het leven ervaart. Het is een zelf gecreerd iets.

  Wat ik wel denk dat we zijn is biljoenen neuronen die allemaal hun ding tegelijk doen en dit alles tegelijk creert bewustzijn. En een ding dat zich bewust is van zichzelf durf ik wel een god te noemen

  Dus is er alleen de ervaring van alles.
  Het is er gewoon geen verdere betekenis niet proberen iets te vinden te zoeken of te snappen nee er is gewoon. Niet iemand die iets wel of niet leuk. Nee alleen maar de wereld
  Jij bent het scherm dat je nu denkt voor je te zien.

  Zo beleef ik het op dit moment

  Gr Niels

  Beantwoorden
 • Hans Van Zetten

  We hebben geen idee wat bewustzijn is, of waar het vandaan komt.
  Behalve Micky dan.

  Beantwoorden
  • Micky van Leeuwen

   Niet alleen ik weet dat Hans, velen met mij weten dat.

   Jij niet dan?

   Beantwoorden
   • Dharmapelgrim

    Lees ik het nu goed? Zegt Micky dat bekend is wat bewustzijn is en waar het vandaan komt. Dat is Nobelprijs waardig. Wie is of wie zijn de gelukkigen? Ze moeten tenminste genomineerd worden . Zorg jij daarvoor Micky?

    Beantwoorden
    • Micky van Leeuwen

     Nobelprijswaardig? Kom maar op met die Nobelprijs dan…. al mag je ‘m zelf ook ophalen, iedereen die vanuit zijn of haar hart connectie leeft en ervaart mag die Nobelprijs dan komen ophalen… Want dan weet je vanuit je innerlijke weten dat bewustzijn beperkt is tot de mind en niet verder gaat dan diezelfde mind en alles wat daar mee verbonden is. Is geen hogere wiskunde hoor, jij mag van mij die Nobelprijs ook ophalen want bewustzijn komt vanuit de mind en is beperkt tot diezelfde mind.

     Beantwoorden
 • Ad de Peffer

  Bedankt voor je artikel over non-dualiteit. Ik kan er ook geen vrede mee hebben dat we evengoed alles maar passief kunnen ondergaan. Misschien-, of zelfs waarschijnlijk komt alles voort uit energie. Uit God. Waar non-dualisten geen rekening mee houden, is de mogelijkheid, dat er zoiets bestaat als de individuele ziel. De verschillende standpunten kan ik wel illustreren. Non-dualisme is als de oceaan waar de druppels in terug vallen. De individuele ziel is als een stukje afgebroken kristal, dat alle eigenschappen van het grote kristal nog in zich heeft, behalve de omvang.
  Een oud boek is de Bhagavat-Gita. Geschat op 5000 jaar. Daarin deelt God Krishna aan Arjuna mede, dat er sprake is van de Superziel(God zelf), die aanwezig is- en de kern vormt, van alle individuele zielen. Aanhangers van non-dualisme ontkennen dus eigenlijk de bedoeling van God, om de individuele ziel een bestaansrecht te geven. Zij interpreteren de individuele ziel als stoffelijk.
  Ik zie dat als een dwaling.

  Beantwoorden
  • Micky van Leeuwen

   Dat non-dualiteit een dwaling is daar ben ik het roerend mee eens. Echter, geloven dat wij als zielen afkomstig zijn uit een zogenaamde ‘super’ ziel is wat dat aangaat ook een hele grote dwaling aangezien wij zielen allemaal uniek zijn en geen begin en geen einde hebben.

   Beantwoorden

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>