Nederland voorziet woestijnlanden in zandtekort, wanneer gaan wij aan ‘connecting the dots’ doen?

( 21 )
 • ikke

  Jij hebt het hier al eerder over gehad en toen dacht ik al WTF.
  Je hoort hier geen reet over in de MSM en velen weten niet eens dat deze manier van handelen überhaupt bestaat. Geweldig dat je dit artikel gepost hebt, weer een eye-opener…!!!

  Beantwoorden
 • Trijntje

  Bedankt Micky.
  Voor mij was dit nieuw en ik heb met stomme verbazing naar de docu gekeken. Vanaf vandaag kijk ik met andere ogen naar zand.

  Beantwoorden
 • Monique

  Ik had vorige keer de docu over sandwars al bekeken. Ook ik heb met stomme verbazing zitten kijken. En op 1 of andere manier is dit zo’n trigger voor mij want ik word woedend als ik er weer iets over lees of hoor. Hoe kunnen mensen zo stom en onwetend zijn. Waar moeten we straks nog op bouwen? Wij zitten te denken om zelf ons huis te gaan bouwen van zeecontainers maar dit stimuleert me alleen maar nog meer om dat te gaan doen. Ik heb hem weer gedeeld op FB.. Goed artikel Micky!

  Beantwoorden
 • Jos

  Moeder Aarde die door haar eigen kinderen verkwanselt wordt.
  How low can men go?
  Ik bewonder haar enorme geduld met haar kinderen, zoals het een goede moeder beaamt.
  Maar, aan alles zit een grens…….

  Stay Human,

  Jos.

  Beantwoorden
  • Amilius

   Jos, beste.
   Wat is het om human te zijn?
   Wat houdt dat mens zijn nou in? Dit is niet sarcastisch bedoeld, ik meen het echt.
   WTF is nou de mens zijn in de basis?
   Ik ben de blauwdruk kwijt,
   Misschien heb jij hem nog?
   Of zijn we hem allemaal kwijt (en dat is volgens mij zo) en moet er een nieuwe komen?

   Beantwoorden
   • Jos

    Ik denk Amilius, dat wij allen hier zijn om dat zelf te ontdekken…..
    Dus helaas, ik kan je geen verdere ‘richtlijnen’ geven.

    Groet,
    Jos.

    Beantwoorden
    • Amilius

     Als het leven dus ont-dekken is, dan weet een goede oude ontdekkings reiziger verhalen te vertellen.
     Over geslaagde reizen waar veel ontdekt was, maar ook over reizen waarin hij op tijd ontdekte dat het nergens heen ging en doorzetten een wisse dood voor hem en zijn metgezellen zou beteken.

     Veel vertrekken en komen nooit meer terug.
     Sommige komen terug en praten nooit meer.
     Sommige komen terug, hebben ontdekt en doorleeft. En vertellen hun verhaal aan wie luisteren wil.
     Ont-dekken is dus onder de dekens vandaan en het leven in. Veel plezier met de verdere reis.
     Ik hoop je nog eens te spreken ?

     Beantwoorden
   • Trijntje

    Voor mij betekent Mens zijn: heel dicht bij mezelf blijven. Het klinkt heel simpel maar het heeft wel wat voeten in de aarde gehad voordat ik het begreep.
    Omdat ik vaak in beelden denk komt wat Micky geschreven heeft het bij me op: Graven slaaf, graven.

    Gegraven heb ik, heel diep graven in mezelf totdat de persoon ik weer tevoorschijn kwam.

    Beantwoorden
 • Amilius

  Beste micky, dit is wederom een zeer heftig gegeven.
  Ik heb het er al met een aantal mensen over gehad. Maar niemand kan er verder echt wat mee. Ze slaan allemaal dicht en ze hebben het vaak al zwaar genoeg met hun zelf lijkt het.
  Ik praat nog echt met de mensen want Facebook e.d heb ik niet en nooit gehad. Een poosje geleden stond er in een artikel dat er van alles wat mensen delen op b.v Facebook,
  vaak niet gelezen of bekeken wordt. Zou er misschien weinig naar het goede veranderen omdat we veel delen en te delen hebben maar er geen echte intresse voor elkaar is.
  Men wil misschien interessant gevonden worden, maar dat is het dan ook wel. Dit kost al moeite genoeg, lijkt het.
  Vandaar dat er geen tijd over is om echt wat te doen,
  Om een echt gesprek aan te gaan,tot er een oplossing of een weg er naartoe is.
  Maar mij, degene die in je gezichtsveld staat en de dialoog aan wil, vinden ze een beetje gek.
  Als ze vragen ” gaat tie goed?” Dan willen ze echt niet de waarheid, geloof me.
  Maar vraag het dan gvd niet!
  Bla bla bla doet het beter dan het praten over dingen die niet goed gaan en waar wat aan gedaan kan/moet worden.

  Mensen…
  Veel te druk met interesant zijn en daar weer van bijkomen.
  Wat mij betreft.

  Delen? Connecting dots?
  Mensen schud elkaar de hand wat vaker, ga eens naast elkaar staan en ga de dialoog aan. Loop niet weg en neem de tijd voor elkaar, tot je samen een plaatje compleet heb.
  Dan kan je weglopen, maar de andere waar je bij weg loopt zal nooit meer bij je weg gaan en je kan een ander echt gaan zien voor wie en wat hij zij is.
  Je denkt dat je een ander zien kan namelijk, maar je ziet alleen wat je denkt dat hij of zij is. Pas als je gaat communiceren leer je elkaar echt zien.
  Maar genoeg bla bla voor de medemens van deze simpele ziel.
  Heb de mooiste dag van je leven allemaal!

  Beantwoorden
 • Amilius

  Nog even dit.
  Ik ben geen trol of spammer.
  Eerder een kabouter met de pest er in omdat zijn bos is omgekapt en geen kant meer op kan.

  De natuur geeft en neemt,
  Dit gebuurt in gelijke waarde en er is nooit een verlies.
  Er word iets omgezet zeg maar.
  In de betere tijden was de handel tussen mensen op dit principe geënt. Dit is ergens in de tijd verandert.
  Nu ruilen we kostbare goederen voor waardeloze cijfertjes.

  Als mensen op dit vlak hun mentaliteit zouden aanpassen gebeuren dit soort bizarre zaken niet meer.
  Dan zouden we bijvoorbeeld zand voor zand ruilen en is er misschien geen probleem?
  Ik weet het niet, misschien had ik toen ooit in het bos toch een verkeerd paddestoeltje op.
  De wereld doet zo raar ?

  Beantwoorden
 • Jos

  Dus, vroeg of laat overstroomt Nederland?
  Gewoon omdat feitelijk de dijken worden verkocht.
  Alles is omgedraaid in deze inrichting…

  Tsja,

  Beantwoorden
  • Amilius

   Nee joh!
   Nederland blijft droog ?

   Beantwoorden
   • Amilius

    We zullen alleen weer zand voor ik weet niet veel meer dan dat het verkocht is, terug moeten kopen.
    En raad eens wie dat gaat betalen.
    Niet die knakker die ons zand verkocht heeft, dat weet ik wel.

    Beantwoorden
    • Jos

     Ik denk dat het wijzer is hoger land te gaan bewonen.
     De dijken zijn sinds de vroege jaren 50 namelijk nooit aangepakt.
     Behalve dan een project als Neeltje Jans, maar wat te doen bij springvloed op zee en de rivieren die stijgen?
     Een referendum of men in zout of in zoet water wil verzuipen?
     Want alles is mogelijk in dit feuilleton.
     En u mag zelf elk moment voor de mogelijkheden kiezen.
     Bicycle repairman of niet.

     Jos.

     Beantwoorden
     • Amilius

      Haha, bedankt voor de heads up!
      Het is nu al water trappelen dus op naar hogere gronden!
      En we zien wel waar het schip standen zal.

      De autoriteiten lopen altijd achter de feiten aan…gek, want ze zitten altijd achter mij aan ?
      En pas als het te laat is wordt er actie ondernomen.
      Altans ooit was dit zo,
      voel ik met vrees aan.
      Nu is het zover dat zelfs dan geen actie komt.

      Mensen het lijkt wel lekker rustig in het oog van de okraan, maar als je er uit wilt krijg je alles voor je kop en ben je zo je vaste voet op de grond kwijt.

      Gelukkig heb ik mijn eieren dopje nog op. ?

      Beantwoorden
 • G-Man

  Prima artikel Mick. Duidelijke voorbeelden dat wij worden voorgelogen met die climatescam. En dat de komende/huidige conflicten worden gestart voor zand, gas, lithium noem het maar op met als pre-text bv terreur

  Beantwoorden
 • Gilbert

  Kun je ook cement maken met ZOUT water???

  Beantwoorden
  • Sebas36

   Zit o.a. chloride in, tast het beton aan op lange termijn.

   Ik heb ook veel in de truck voor de maritieme industrie, o.a. ontziltings/filtratie systemen waarmee je zoet water kan maken. Voor een miljoenen jacht is zo’n installatie is niet groter dan 2 europalletten.

   Met andere woorden, het is wel mogelijk om ter plekke zoet water te maken.

   Beantwoorden
 • rob

  Dag Micky. Mag ik reageren op dit artikel? Is beetje of topic, het gaat niet om zeezand maar over landzand winning.
  Ik liep afgelopen weekend op de walbecker heide bij Arcen in ons Limburg. Daar zijn hele grote zand en grindwin putten sinds de jaren 60. Ik begreep van een lokale boer dat door het zandwin bedrijf grond goedkoop wordt opgekocht, zand en grind gewonnen wordt , daarna wordt het bestemmingsplan gewijzigd en wordt er een natuurgebied van gemaakt. Ze maken er meertjes van, maar er wordt ook grond verkocht om dure villa’s er op te zetten. Nu is het “natuurgebied” nu onder beheer van Stichting Limburgs landschap. Na het ontginnen werden er zomer eiken en beuken gepland rond 2 grote meertjes. Het ziet er prachtig uit, je kunt er mooi wandelen. Ik vraag me af hoe gezond het wel echt is. De bomen moeten gedijen op “dode grond”. Een beetje graven en je komt witte zand tegen. De stammen zijn niet bijzonder dik. verder staat er nadrukkelijk dat je er niet mag zwemmen, ivm mogelijke verzakkingen en onderwaartse stromingen. het valt me op dat er geen vissen in leven. Eenden bezoeken de plassen wel, het water ziet er helder uit. Zal ik het Limburgs landschap eens tactisch vragen, in hoeverre zij dit als een serieus natuurgebied zien? Het ziet er prachtig uit, maar iets klopt er niet.
  groet Rob

  Beantwoorden
  • Micky van Leeuwen

   Je moet doen waar je je goed bij voelt Rob. Persoonlijk interesseert dit verhaal mij 0.0 % eerlijk gezegd.

   Beantwoorden
 • rob

  Dank je voor de reactie. Kan me voorstellen dat dit je 0.0% interesseert. Mij wel, omdat dit natuurlijk bij mij heel dichtbij is. Ik ben ook benieuwd of de stichting een inschatting kan maken hoeveel jaren moeder natuur nodig heeft om volledig te herstellen, als dat überhaupt mogelijk is. In de omgeving waar ik het over heb, zitten ook een aantal biologische boeren, waar we onder andere het vlees kopen en groente, maar ze hebben het niet gemakkelijk, ook door allerlei eisen van de overheid. Waarom is een goede grond zo belangrijk? Als voorbeeld: de appel of peer van tegenwoordig bevat minder voedingsstoffen als bijvoorbeeld 100 jaar geleden. info van huisarts H.Molenburgh, die 65 jaargezondheidszorg heeft bedreven. Hij geeft aan dat bepaalde ziekten in het begin van zijn loopbaan veel minder voorkwamen dan in de latere fase van zijn loopbaan. Niet omdat de diagnose vorming toen minder was, maar omdat ze gewoon minder voorkwamen. Ik denk dat de grond steeds meer uitgeput wordt, waardoor wij mensen ook steeds meer uitgeput raken aan de juiste voedingsstoffen, wat weer tot meer gezondheidsklachten gaat leiden op termijn. Dit zijn een aantal dots die ik probeer te verbinden , ik begrijp uit je artikel dat je ons lezers juist aanspoort deze dots te maken. Wat me helaas nog steeds niet lukt, is om andere mensen, zoals je ons aanmoedigt deze informatie met anderen te delen en ook bewust te maken. Hoe goed je artikels en links ook zijn. Ik blijf maar tegen een muur aanpraten, kansloos, maar ik laat me niet ontmoedigen.
  groetjes Rob

  Beantwoorden

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>