Waarom in godsnaam? (column)

Er zit een moment aan te komen dat er op Aarde meer goden zijn dan mensen. Misschien is deze conclusie wat vergezocht en een tikkeltje overdreven, maar ik zit er niet ver naast. Ik zag onlangs seizoen 1 van de serie ‘American Gods’. Die serie inspireerde mij. Zonder al teveel spoilers weg te geven draait ‘American Gods’ om zo’n beetje elke god die ooit op Aarde heeft bestaan. Met andere woorden, alles en iedereen die ooit door de mensheid is aanbeden is een god. Deze goden hebben onderling vaak mot met elkaar, want elke god wil zoveel mogelijk zieltjes voor zich winnen. Fantastisch script voor een Hollywood serie. Downloaden dus dat ‘American Gods’.

De waarheid is vaak velen malen gekker dan fictie. Veel mensen denken dat er maar 1 god is. Weer anderen overwegen de optie dat er wellicht enkele goden zijn. De waarheid is dat onze wereld uitpuilt van de goden. En waarom? Ik heb het hele goddelijke plaatje nooit helemaal begrepen. Ik ben zelf niet door mijn ouders geïndoctrineerd met een geloof in het goddelijke. Ik zat ook niet op hersenspoelingsfabriekjes (lees: scholen) die in de heer waren. Ik was ook niet zo’n mannetje wat andere mensen aanbad. Ik stond niet urenlang in de rij voor een handtekening. Ik maakte ook geen selfies van mijzelf met een beroemdheid op de achtergrond. Er waren in mijn jeugd nog geen selfiesticks, dus selfies maken was toentertijd ook eerlijk gezegd wel een stuk lastiger moet ik toegeven. Maar het interesseerde mij eigenlijk niet veel al die idolen. Ik had wel eens een soort van idool, maar die gingen meestal binnen no-time dood. En eigenlijk is dat maar goed ook, want Eazy-E, 2Pac en Pimp C waren misschien ook niet de beste rolmodellen voor mij.

Eerlijk gezegd snap ik niets van dat verafgoden wat normaal wordt gevonden in deze wereld. Ik had meestal zoiets van “wat heb jij dan meer dan ik heb, wat maakt jou groter, beter of meer bijzonder dan mij?” Neem nou zo’n Jezus Christus. Wat is dat voor onnozele god? Hij liet zichzelf door de Romeinen aan het kruis nagelen en stierf voor onze zonden. Hoezo onze zonden? Ik was er niet bij toen de Romeinen dat deden. Mijn zonden vonden pas een dikke 1970 jaar later plaats. Toen was Jezus al heel lang dood. Hoe kan hij dan voor mijn zonden gestorven zijn? Had hij een glazen bolletje? En waarom zou je überhaupt jezelf opofferen als god zijnde voor een stelletje heidenen die niet eens in jouw geloofden in de tijd dat je leefde, want waarvoor anders nagelden ze je aan het kruis en deed niemand er iets aan om je te redden? Lekker dan… dan heb je het voor elkaar als god zijnde, dan kon je wel zo mooi over water lopen en bedelaars bedonderen, maar je koopt er uiteindelijk geen droog brood voor. Leuk dat er drie wijzen uit het Oosten je in die stal waar je geboren werd kwamen bezoeken en je overspoelden met luxe goederen. Het was MK-ULTRA op trauma gebaseerde mind control die ze daar op jou in die kribbe van je toepasten. Of dacht je nou echt dat je moeder zwanger raakte van jou zonder seks te hebben gehad met je vader? De zoon van God, onbevlekte ontvangenis, natuurlijk… Zo ken ik er nog een x-aantal hier bij de GGZ.

Tegenwoordig is elke onbenul die een beetje een vlotte babbel heeft een god. Vloggers zijn tegenwoordig goden. Kinderen staan uren in de rij om met hun favoriete vloggers op de foto te mogen. Ziek is het. Enzo Knol zal je god maar zijn zeg.. Hoe ga je dat later aan je kleinkinderen uitleggen? Voetballers zijn tegenwoordig goden, en voetballers gedragen zich ook als goden, voetballers krijgen dan ook betaald als goden. En waarom? Om dat ze een iets betere conditie dan mij hebben en iets nauwkeuriger een bal kunnen verplaatsen? Waar slaat dat op? En toch zijn voetballers de goden van ongelooflijk veel (voornamelijk) mannen, zelfs van mannen op leeftijd. Maar ook korfballers kunnen goden zijn. Ik kan het weten. Ik was een korfbalgod in de dop. Helaas kwam ik niet verder dan het derde team van de lokale mandjebal vereniging. Maar ik was wel een god daar aan de bar. Het was een onnozele sport. Topkorfballers die kunnen leven van hun verdiensten in het kofrbalzijn er amper of zelfs niet, maar toch werden deze topkorfballers door de korfbal gelovigen aanbeden als goden. Bizar. Dat zag ik ook gebeuren bij de lokale jeu de boules vereniging waar ik mijn sporen meer dan verdient heb gebeuren. Overal waar mensen konden uitblinken, het maakt niet uit waarin, ontstaan goden.

Popsterren behoren tegenwoordig nog steeds tot de meest vereerde en geliefde goden. Een beetje internationale popster heeft al gauw honderd miljoen volgers op Instagram. Weet je hoeveel energie dat is? Die popster goden zijn niet voor niets vaak van het padje af, die zijn de hele dag high van alle energie die mensen hun kant op sturen. Het maakt ook niet uit als je niet kan zingen, niet kan sporten of gewoon ronduit lelijk bent. Zelfs dan kan je tot god verheven worden. De politiek biedt voor elke egocentrische narcistische nietsnut die toch goddelijke status wil bereiken wat dat betreft uitkomst. Moet je kijken wat zo’n smerig lelijk naar rottende kaas stinkend ex-Goldman Sachs bankiertje aan goddelijke macht in mum van tijd kan bereiken in Frankrijk.. Angela Merkel is ook niet bepaald een pin-up model. Van Theresa May wordt je zelfs impotent als je te lang naar haar kijkt en luistert. Om over Rutte alleen maar te zwijgen… En toch zijn dit soort lui voor velen mensen goden. Snappen doe ik het ook niet, maar het is wel de werkelijkheid waar wij in leven.

De meest geliefde godin blijft toch wel WiFi. Bijna niemand kan meer zonder deze draadloze godin. Moet je eens kijken hoe de gemiddelde tiener reageert als zijn of haar smartphone kapot is en/of meer dan een jaar oud is, de hel breekt dan letterlijk los. Lucifer zal jaloers zijn hoeveel mensen hun smartphone aanbidden als goden.

Je kan het zo gek niet verzinnen, mensen kunnen elke willekeurige leugenachtige psychopaat tot god verheffen en gaan vereren. Binnen de alternatieve media heb/had je bijvoorbeeld Martijn van Staveren. Martijn doet het vooral goed bij de in de new age gelovende vrouwtjes met rollators. Dat oordeel komt volledig op mijn conto. Dat is mijn conclusie als ik kijk naar het publiek wat afkomt op zijn preken. Martijn is een god binnen de new age kerk in Nederland. Janosh ook. Johan Oldenkamp vindt zichzelf een god, maar dat telt niet, want volgens de officiële reglementen van het godendom moet je minstens 10 mensen hebben die jou daadwerkelijk als een god zien. Dus alleen je debiele buurmeisje telt niet Johan, het spijt me maar ik heb de regels ook niet bedacht. Martijn van Staveren gaat stoppen hoorde ik, dus er is weer wat extra ruimte binnen new agie Nederland voor een nieuwe god. Je moet dan wel even een heel goed bij elkaar verzonnen lulverhaal uit je hoofd leren over buitenaardse wezens met bijvoorbeeld lichtgevende eierdopjes op hun bolletje wil je kans maken voor die plek als god binnen de new age wereld in Nederland. Je moet van goede huizen komen wil je een beter bij elkaar verzonnen fantasieverhaaltje hebben dan van Staveren, je moet er dus wel iets voor over hebben om god te kunnen worden. Trouwens, laat maar zitten, vergeet die tip, new agie Nederland gelooft werkenlijkwaar elke randdebiel die kan fantaseren, dus wat let je?

Ik snap het echt niet waarom mensen na al die duizenden jaren hier op Aarde nog steeds niet geleerd hebben van hun schijnbaar onuitstaanbare drang om iets buiten zichzelf tot goddelijk te verheffen. Als je de geschiedenis er bij pakt dan zul je zien dat het vereren en het blind volgen van goden altijd tot ellende heeft geleidt. Het blind volgen van goden liep altijd uit op een tranendal, als de bloedvergieten tenminste voorbij waren. Het was ook moeilijk janken als je dood was. Het geloven in een god en het blind volgen van zo’n god liep voor de meesten niet goed af. Een gewelddadige dood kwam vroeg of later. Mannen stierven in oorlogen, als slaaf of als offer voor de goden. Vrouwen werden namens de goden verkracht, gemarteld, gefolterd, verbrandt, geofferd en gelyncht. Ik overdrijf niet. Zo’n beetje alle ‘beschavingen’ voor ons offerden mensen aan hun goden. Het gebeurt nu nog steeds, maar dan achter gesloten deuren, zijn we als mensheid krankzinnig dat we goden nog steeds op een voetstuk plaatsen en vereren?

We varen blind op al die goden. We lijken ook niet meer zonder al die goden te kunnen. En die goden zijn onderling dus in gevecht om zoveel mogelijk van onze energie te kunnen slurpen. De moderne god gebruikt daarvoor technologie en social media, daar waar de oudere garde aan goden het nog meer van grof geweld en de overlevering van enge verhalen over dat grof geweld moesten hebben. Ik wordt een beetje heel erg moe van al dat gewauwel over al die goden. Ik ben mijn eigen god en ik blijf mijn eigen god. En begrijp me niet verkeerd, deze god heeft geen enkele behoefte aan aanbidding, verering, gelovigen of volgers. Deze god heeft meer dan genoeg aan zijn eigen goddelijke ikje.

Micky van Leeuwen

25-7-2017

33 Responses to Waarom in godsnaam? (column)

 1. Hans schreef:

  C.Castaneda is -destijds- behoorlijk zwaar aangepakt. Voor schrijfsels zoals deze :
  (xx)

  Om ons gehoorzaam te houden, en onderdanig en zwak
  heeft het roofdier iets ongelooflijks gedaan:
  ongelooflijk vanuit strategisch oogpunt.
  Maar het is een gruwelijke zet vanuit het standpunt van degenen
  die het ondergaan. Ze hebben ons hun geest (mind) gegeven!
  Hoor je wat ik zeg?
  De roofdieren gaven ons hun denkwijze, die onze manier van denken werd.
  (Don Juan Matus, Uit: The Active side of Infinity)

  Langzaam opgepeuzeld
  Als het waar is dat ze ons opeten, vroeg Carlos, hoe doen ze dat dan?
  Don Juan legde uit dat tovenaars kinderen zien als vreemde, lichtgevende
  energiebollen, die helemaal zijn bedekt met een gloeiend jasje,
  als een plastic omhulsel dat stevig rond die cocon van energie zit.
  Dat lichtgevende omhulsel van bewustzijn is wat de roofdieren consumeren.
  Wanneer een mens volwassen is geworden, is er niet meer over van die jas
  dan een smal randje van de grond tot de bovenkant van de tenen.
  Zo kan een mens nog doorleven, al is het maar net.
  Juan Matus legde uit dat voor zover hij wist de mens de enige soort is
  die zo’n lichtgevend bewustzijnslaagje heeft buiten zijn energiebel.
  Daarom was de mens een gemakkelijke prooi voor bewustzijn
  van een totaal andere orde, zoals dat van het roofdier.

  Dat kleine randje bewustzijn was het epicentrum van zelf-reflectie,
  waar de mens onherroepelijk te grazen wordt genomen.
  Door ons vermogen tot zelfreflectie uit te buiten,
  scheppen de roofdieren vlagen van bewustzijn die ze vervolgens
  als meedogenloze roofdieren consumeren.
  Ze gaven ons zinloze problemen en dilemma’s
  die zulke vlagen van bewustzijn veroorzaken.
  Zo houden ze ons in leven opdat we hen gestaag kunnen voeren
  met de zaken waarover we ons dagelijks druk maken.
  Het enige dat we daaraan kunnen doen is onszelf disciplineren
  tot we buiten hun bereik terecht komen.

  Tovenaars zeggen dat door discipline die bewustzijnslaag
  onverteerbaar wordt voor de vlieger. Ze weten niet wat ze ermee aan moeten.
  Een oneetbaar bewustzijnslaagje past niet binnen hun wereldbeeld, lijkt het.

  Wanneer de roofdieren onze lichtende bewustzijnslaag een tijdje met rust laten,
  groeit het weer aan… tovenaars kunnen door middel van discipline zorgen
  dat het randje bewustzijnsomhulsel weer groeit tot voorbij de tenen.
  Als dat eenmaal is gelukt, neemt het weer zijn natuurlijke vorm aan.
  Het is als een boom. Als het niet wordt gesnoeid groeit het door tot het
  zijn natuurlijke vorm heeft aangenomen.

  (R)evolutie
  De revolutie van de tovenaars bestond daaruit, dat ze weigerden om
  ‘afspraken’ te respecteren die ze niet zelf hadden gemaakt.

  “Niemand heeft mij ooit gevraagd of ik het wel oké vind
  dat wezens van een andere bewustzijnssoort mij opvreten.
  Mijn ouders hebben me hier op aarde gezet als voedsel,
  net als zij dat zelf zijn, en dat is het hele verhaal.

  Weet je, de mind van de vlieger heeft geen concurrentie.
  Als het iets voorstelt, gaat het akkoord met zijn eigen voorstellen.
  En zo geloof je dat je iets waardevols hebt gedaan.
  De mind van de vlieger zal je vertellen dat alles wat Juan Matus jou vertelt
  klinkklare nonsens is, en dan is diezelfde mind het ermee eens.
  Ja, dit is inderdaad onzin, zeg je dan.
  Zo hebben ze ons klein gekregen.”
  -don juan matus-

  • Danny schreef:

   Oh…

  • Elles schreef:

   Bedankt, ik was dit boek helemaal vergeten, fijn dat je mij daar aan herinnerd

  • Indigo Pixie schreef:

   De Gnostici noemden deze ‘roofdieren’ Archonten. Het (synthetisch) universum als voedselpiramide met de Demiurg (Jahweh/Jehovah)bovenaan de piramide die gevoed wordt door organische energie (biofotonen), voornamelijk onder vorm van extreme emoties en negatieve gedachtevormen (loosh energy) die mensen dagelijks produceren onder invloed van de matrixsystemen. Althans, dat is een mogelijk verhaal.
   Enerzijds jammer dat mensen als Marcel Messing, Martijn, Johan en anderen hier telkens bekritiseerd worden. Iedereen draagt een stukje van de waarheid mee en is op weg (naar Thuis) en volgt een uniek pad. Wanneer we samenwerken kunnen we de puzzel maken, bij (ver)oordelen nemen we de afslag en omweg van ‘verdeel en heers’.

   • Micky van Leeuwen schreef:

    “Enerzijds jammer dat mensen als Marcel Messing, Martijn, Johan en anderen hier telkens bekritiseerd worden. Iedereen draagt een stukje van de waarheid mee en is op weg (naar Thuis) en volgt een uniek pad. Wanneer we samenwerken kunnen we de puzzel maken, bij (ver)oordelen nemen we de afslag en omweg van ‘verdeel en heers’.”

    Jij bent niet helemaal goed he? Samenwerken met complete randdebielen, hoezo dan? Wat schiet ik daar mee op? Het is een individueel proces, geen collectief ‘laten we met z’n allen maar eens gek gaan doen’ uitje van het GGZ…. Als jij wilt samenwerken met mensen die lulverhalen verkopen, mensen oplichten en/of compleet van het padje af zijn dan moet je dat zelf weten, maar ga niet tegen mij lopen zeiken dat ik dat moet doen want daar ga jij niet over, jij gaat over jij, ik ga over mij.Amen. 🙂

  • Micky van Leeuwen schreef:

   Dat zei jij ja…

 2. Jos schreef:

  Men krijgt het letterlijk op een presenteerblaadje en nog wilt geen hond ervan weten:

  “God schiep de mens naar zijn eigen evenbeeld”

  Wat dus in het gewone Nederlands betekent dat inderdaad Micky,, ieder één zijn/haar eigen god is.

  Vraag blijft dan; waar is het mis gegaan???

  • Danny schreef:

   Die vraag vind ik persoonlijk niet eens zo interessant, Jos, want…verleden…
   Maar wil je toch een antwoord op waar het “mis” * is gegaan, dan is dat al heel lang geleden zoals je zelf ook wel weet en het is sinds die tijd alleen maar meer “mis” * gegaan.

   * “Mis” omdat we hier zelf voor gekozen hebben. We zijn waar we moeten zijn en hoe we moeten zijn. Ieder in zijn/haar eigen rol.

   Het gaat zoals het gaat en het is goed, zei mijn God tegen mij 😉

  • Amilius schreef:

   Een mens die zich tot God verklaart is als een schaap die mens wil zijn.
   Allebei om onder hun situatie vandaan te komen.
   Maar schaap is schaap en mens is mens, beide individueel in de creatie van het leven.

   Wat zeg nu eerlijk zelf benoemde God die je bent…is dit alles wat je er mee doet, met je God zijn? Is dit je perfectie?
   Als God maak je er een behoorlijk zooitje van.
   Gvd

  • Sebas36 schreef:

   Dus Jos, wij net zoveel god als de selfproclaimed gods. Enkel we zijn het vergeten en worden gebruikt doormiddel van onze onwetendheid…
   Ik erken maar 1 god en dat ben ikzelf, en zo zou iedereen zichzelf ook moeten zien.

 3. Danny schreef:

  Klasse column weer, Micky.

  Zelf ben ik ook reeds lang geleden gestopt met het op een voetstuk plaatsen van anderen.
  Het was gewoon niet logisch meer om iemand daarop te zetten alleen omdat iemand ergens heel goed in is.
  Op de één of andere manier voelen al die “aardse” zaken om iemand te verafgoden heel onbelangrijk. Daar wil ik bepaalde prestaties niet mee bagatelliseren, maar het is gewoon altijd een gevoel geweest dat het om heel andere zaken draait. De zaken waar jij als één van de weinigen over schrijft bijvoorbeeld.

 4. Elles schreef:

  Raak stukje Micky. Helaas zijn veel geloven door overheid en kerk vervormd tot een Houden jullie ze arm, dan houden wij ze dom. Het esoterisch christendom gaat uit van het goddelijk binnenin de mens. Het is niet voor niets dat er 1,5 miljoen Katharen zijn afgeslacht door het reguliere christendom, want zij vormen een bedreiging voor het gezag.

  • Elles schreef:

   Ik begrijp ook de verafgoding van het Konings Huis niet, sla de geschiedenis er op na, het waren/zijn afpersers, verkrachters, moordenaars enz. al hun zonden worden hen vergeven door de massa, want het is toch leuk?

   • Danny schreef:

    Die verafgoding van het koningshuis is toch niet zo moeilijk te begrijpen? Van kleins af aan worden kinderen suf geluld over geschiedenis. Koning, keizer, admiraal. Weet ik het allemaal.
    Hoog op hun troon, uitkijkend over het geïndoctrineerde volk, zogenaamd wakend over hun “onderdanen”.
    Daarbij opgeteld dat mensen afgeleerd is om zelf na te denken.
    1+1=2 -> verafgoding.

  • Micky van Leeuwen schreef:

   Katharen geloofden ook allerlie debiele dingen, en waren ook niet vies van offers en rituelen.

 5. Amilius schreef:

  Vergeet God en zijn kornuiten nou maar.
  We doen al jaren aan telefoon-eren.
  En dat maakt er een super entiteit van.
  Van 1G naar 5G-od
  En dat is fijn, want we willen hoger trillen.
  Elkaar ontmoeten via 5G-od
  is ons heiligdom aan het worden.haleluja!
  En er zijn meerdere om mij heen geweest met een God complex, maar ik zoek ze niet meer op in parnassia. En parnassia de hemel van de goden is te klein voor deze wereld,dus moeten we naar de hel.
  Geen van alle had meer dan 10 aanbidders trouwens. Ik ik zeg dat niemand op aarde dat heeft. Degene met een god coplex hebben dan wel aanbidders maar die zitten in hun koppige kop.
  En als ik hierdoor godverdomme zeg, doe ik mezelf een plezier.
  Want als die eikel bestaat en het kan, ga ik me een stuk gelukkiger voelen. Dom is zalig. Gewoon lekker dom en nergens wat van begrijpen en geen verwachtingen. Tralala het leven is mooi.
  En 5G maakt ons 5Dom
  Gvd alsjeblieft!

 6. Seth-3 schreef:

  Leuke aanvulling op het artikel ‘Het godprogramma’. Ja velen hebben allerlei geloven, denken dat ze de waarheid weten maar weten in principe niks. Ik merk het aan mezelf dat het idioot voor woorden is om iets op te zoeken om als een ‘god’ te vereren, ik vraag mijeigen af hoe het komt dat mensen iets moeten hebben wie ze kunnen volgen/aanbidden.

  Het kan een ouder-complex zijn dat je als mens ontwikkeld, om ergens tegenop te kijken die er voor je is, of die je als
  voorbeeld kan gebruiken. Hier een video over deze hypothese:

  https://m.youtube.com/watch?v=Lqi6vvwmLOw

  En Amilius vanwaar je frustraties over ‘god’? Ik heb het zelf ook nog welleens vooral met discussies. Het is zinloos. Mensen moeten kappen om mythen zo serieus letterlijk te nemen.

  Ik vind het vooral irritant om een ‘keuze’ te maken tussen religie en de wetenschap. Het is voor mij allebij notdone. En hypotheses van George, David, Elon etc. kunnen mij niet raken in de zin van: het resoneert compleet.

  Tips voor mij Mick als je mij een beetje ken?

  • Sebas36 schreef:

   Ehh, verdiep je eens in Graham Hancock, er staat genoeg op youtube Hij is meer een onderzoekjournalist die alles wetenschappelijk benaderd.
   Dan zie je dat religie en wetenschap zeker wel samengaan en hoef je niet te kiezen. Goode, George, Wilcock enz. zou ik wel met een korrel zout nemen…

   • Seth-3 schreef:

    Thanks Sebas36, ik heb van Hancock gehoord maar had nooit in zijn boeken of video’s verdiept.
    Ga ik eens meer doen dan maar als ik er erg in heb.

    Helaas zijn er ook tegenstanders die zeggen dat Graham’s werk thuishoort bij fantasie of pseusogeschiedenis..

    • Sebas36 schreef:

     MSM wetenschappers met hun dogma’s ja, Hancock legt gewoon feiten en onderzoek resultaten neer van anderen en je kan voor jezelf bepalen of je ermee resoneert. De doel van zijn werk is je je eigen mening vormt op basis van feiten.

 7. Johan schreef:

  Goed artikel micky! Ik persoonlijk heb er niks meer mee met godheden. Alhoewel ik wel geïndoctrineerd was door mijn ouders en rond mijn 17 a 18 jaar zelf begon af te vragen wat nou de waarheid is voor mezelf. En ben tot conclusie gekomen dat ieder van ons uniek is en multi dimensionaal wezen van het licht is met een ziel. We zijn Zoveel meer dan de term god we zijn ondeindig in alles. Termen als god&duivel behoren tot 4D dualisme en ze vullen elkaar aan balans en het is er om een verdeel en heers spelletje te kunnen spelen een spiritueel warfare voor onze bewustzijn over te nemen oftewel mind control. Ik ga mezelf niet vergelijken met een god/duivel. Ik ben gewoon mezelf in deze leven heet ik Johan Frits Ong

  Groet have a Nice infinity Life

 8. Johan schreef:

  Datgene waar je aandacht op richt wordt groter klinkt vrij logisch waar je dan op moet focusen jezelf.

 9. Joseph schreef:

  Als iedereen zijn/haar godsbeeld heeft geschapen en hier bij blijft, kan er nooit eenheid ontstaan. Pas als men deel uitmaakt van de werkelijkheid die hier ook is en dit beleeft, kan men door samenwerking tot iets komen. Vrede door onderwerping zal hierbij tot niets leiden, want het ontkent het werkelijke transcendente,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *