Religie voor Dummies: Hindoeisme

( 12 )
 • Veronica

  Ik heb me rot gelachen hoe jij het hindoeïsme beschrijft. Fantastisch 🤣🤣
  Ja die kastjes in India zijn vreselijk. Kijk alleen maar naar kinderen die in de laagste kaste worden geboren. Velen belanden op vroege leeftijd in de prostitutie. Een walhalla voor pedofielen 😕
  En die goden zaten overal in de wereld om dood en verderf te zaaien. Gewoon de Anunnaki, maar dan in het blauw 😉

  Beantwoorden
 • Paulien

  Weer een mooi en leerzaam artikel .Maar eigenlijk is het om te janken ,hoe het volk misleid word ,maakt niet uit over welke religie we praten ,brengt een en al ellende .Als vanaf nu iedereen in dit leven zich aan de 10 geboden kan en wil houden ,hebben de slechteriken onder ons volgens mij geen kans denk ik ,want wij zijn 90 tegen de 10%

  Beantwoorden
  • Micky van Leeuwen

   Ik ga mij nooit van mijn leven, of in mijn volgende levens, houden aan die 10 geboden, van welke religie dan ook…. ik weet niet of je punt 1 goed gelezen hebt van die 10 geboden/dharma in het artikel? Never nooit niet dat ik dat gebod ga eerbiedigen…. net als de meesten anderen van die punten.

   De onderdrukking van de mens komt juist door al die geboden wetjes en geneuzel van al die religies, omdat de overgrote meerderheid op Aarde op dit moment in één of andere religie verstrikt zit en dat soort gij zult niet dit en gij zult niet dat gewauwel er dus juist voor zorgt dat men zich laat onderdrukken.

   Beantwoorden
 • Paulien

  Ik bedoel de atheïstische 10 geboden{ je eigen 10 geboden} volgens mij was dat wel aardig oke heb ik eens vernomen { zal ze eens opsnorren} Ik probeer mij er wel aan te houden b.v iedere dag 3x iets goed doen voor alles , noem maar op ,voor mijn egel fam achter in de bosjes,opkomen,buurt kidsextra een babbeltje mee houden ,bij een buurman effe aankloppen ect extra drinken neerzetten voor vogels insecten en huisdieren ,.Ook ga ik om met iedereen zoals ik ook behandeld wil worden ,zonder voor oordelen zo ja breekt bij mij de pleuris los .en hebben ze geen reet meer aan mij . zo bedoelde ik het eigenlijk

  Beantwoorden
  • Micky van Leeuwen

   Ik begrijp je Paulien 🙂

   Ik zou het alleen niet atheïstisch noemen wat je doet, want atheïsme is ook een religie en ik denk niet dat jij die religie aanhangt, anders zou je niet resoneren met hetgeen erop deze website geschreven wordt. Ik zou het ‘doen waarbij je jezelf goed voelt’ noemen of zoiets…

   Zou je de volgende keer een reactie als reactie willen neerzetten, op beantwoorden drukken onder een reactie waarop je wilt reageren in plaats van een nieuwe reactie te starten? Dat houdt het wat overzichtelijker allemaal… 🙂

   Beantwoorden
 • Hielke

  De ruiter op het witte paard wordt ook in het Bijbelboek openbaringen genoemd. Dit is een van de vier ruiters van de apocalyps die in de eindtijd op het wereldtoneel zal verschijnen om dood en verderf te zaaien aldus de Bijbel.

  Beantwoorden
 • Rob

  Duidelijk en goed artikel. Nu volg ik ook wel eens SADHGURU, veel lezingen in het Engels. Hoewel de inslag uit het hindoeisme is, gaat het bij hem meer om zelfkennis, proberen te begrijpen hoe geniaal en complex ons lichaam is en wat er allemaal in het onderbewustzijn gebeurd. Daar vind ik dat die andere cultuur veel verder is dan onze westerse cultuur. Daarom kunnen zij weer dingen verklaren die wij weer niet kunnen verklaren. Hij praat niet over het aanbidden van en dergelijke shit om je macht weg te geven. Ze dachten dat hij psychiatrie nodig had, hij begon heel laat te praten als kind en staarde urenlang naar objecten. Wij leren van begin af aan dat een bepaald object een naam heeft, en dat is het dan. Hij bestuurde objecten dagen lang en heel sterk geconcentreerd, en begon dingen te zien die wij niet zien maar wel in essentie aanwezig zijn in moeder natuur. Ik heb ook niets met het Hindoeisme, vandaar ik resoneer helemaal met het artikel. Een een aantal dingen SADHGURU verteld zijn best interessant. Nooit te oud om te leren en te ontdekken.

  Beantwoorden
 • Ron

  Je verward bepaalde termen in het Hindoeisme. Geboden en dogmas bestaan niet in deze godsdienst het zijn enkel richtlijnen. De goden die door jou afgeschilderd worden als van de pot gerukt zijn gewoon levenskrachten en natuur verschijnselen die constant in wisselwerking zijn. Kijkt men iets dieper dan de oppervlakte vind je de mooiste omschrijvingen en handleidingen om het niet zichtbare te ervaren. Moksha wordt bereikt door samadhi. Moksha is de dualiteit oplossen in eenheid enkel te ervaren in meditatie en is de echte betekenis van het woord yoga. Je spreekt over deze mensen net als de Engelsen destijds als ze India veroverden en nu weten ze wel beter. Zelfs hun geneeskunde is hoogstaander dan onze wereld van symptoom onderdrukkers. Het eerste wat gevraagd wordt is AHIMSA tegenover anders gelovigen of mensen en is totaal iets anders wat onze huidige monotheïstische godsdiensten prediken. Hun wetenschap geeft een verklaring voor de schepping. Onze wetenschap omschrijft enkel verschijnselen en geeft geen enkel verklaring tenzij het is een mysterie. Hun beschrijvingen van God en hun liefde voor God en hoe deze te ervaren vind jz-e enkel terug bij mystiekers in onze cultuur. Bij ons word God ook omschreven als een drie-eenheid afgekeken van het Hindoeisme misschien maar niet begrepen? Het kasten systeem was in de oudheid enkel een systeem om beroepsgroepen te ordenen. Later ontaard omdat de rijken en hogepriesters leidinggevende functies hadden en daardoor een ego kregen door onwetendheid zoals onderwezen in deze godsdienst en mensen gingen discrimineren net zoals bij ons en dit nog steeds de norm is. Een arbeider die zou huwen met een prinses probeer het maar eens. Of iemand die de wc kuist zou huwen met de dochter van een advocaat of notaris.

  Beantwoorden
  • Micky van Leeuwen

   Hahahahahaha

   Nee hoor het hindoeïsme kent geen dogma’s…..
   Je reactie is één en al dogma!! 🙂

   Ik snap dat je via via op dit artikel bent gekomen als ik je reactie zo lees. Want je hebt nogal wat vooroordelen. Als je de link had aangeklikt naar de rest van de serie ‘religie voor dummies’ en/of eventjes ietsjes verder dan je mind-ego neus lang is had gekeken hier op de website dan had je namelijk geweten dat ik niet alleen hindoeïsme afkeur, maar dat ik letterlijk alle religies afkeur. Maar van alle religies tot nu toe waar ik mij in verdiept heb vind ik het hindoeïsme het meest lachwekkende en tegelijkertijd de meest smerige onderdrukkende religie ter wereld. Dan kan je nog zoveel plantaardige medicijnen of weet ik veel wat je argument inhoudt maken als religie of cultuur, maar ondertussen worden er elke minuut vrouwen verkracht en vermoord in dat zogenaamd heilige land waar je het over hebt. Daarnaast worden moslims en andere mensen die een andere religie dan het hindoeïsme aanhangen ook dagelijks vervolgd door hindoes, die zogenaamd geen woede en boosheid mogen tonen. Love and Light bro!! 😉

   Beantwoorden
  • sjaak

   “enkel richtlijnen????” Onze wereld staat bol van de richtlijnen en aanbevelingen waarvan redelijk dwingend van je geacht wordt ,je daar aan te houden,tot aan het dogmatische toe?; op een keertje niet je handjes wassen voor het eten kan in bepaalde kringen behoorlijk dogmatisch worden gereageerd ;voldoet niet aan de “hygiëne-richtlijn?

   Beantwoorden
 • Dirk

  Diepe en nederige buiging dat je zoveel tijd en geduld hebt genomen om het hindoewisme zo te ontrafelen. Ik denk dat ik na al die jaren al je artikelen heb gelezen en zeker al menige herlezen. Maar dit is echt waar de allereerste keer dat ik het nog niet tot de helft heb uitgehouden. Nogmaals Micky, heeft niets met jou te maken -integendeel – maar wie wil In godsnaam na de basis de details nog weten? 😅

  Beantwoorden
 • Inanna Nornen

  Het is maar goed dat je niet onze buurman bent XD

  Beantwoorden

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>